Σελίδες

Tuesday, 8 February 2011

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Αγροτική Ανάπτυξη

Χθές Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου στις 15:00, πραγματοποιήθεικε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελ/σου, με θέμα «Το Καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελ/σου» και βασικούς εισηγητές τους κκ. Πέτρο Τατούλη, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Κώστα Σκανδαλίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ειδική συνεδρίαση πραγματοποιήθεικε στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης και ήταν ανοικτή στο κοινό. 
Στην ανάγκη της δημιουργίας του «καλαθιού αγροτικών προϊόντων» της Πελοποννήσου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το λάδι, τις βρώσιμες ελιές, τα εσπεριδοειδή, το κρασί, τη σταφίδα, τα σύκα, τα γαλακτοκομικά, το μέλι, τα ντόπια ζυμαρικά και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σήμερα, στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης...
Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Κουτσούκος, η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, καθώς και το σύνολο, σχεδόν, ων Περιφερειακών συμβούλων, εκπρόσωποι αγροτών, κ.α.....
Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία μέσα από την αλλαγή των δομών, θα οδηγήσει την γεωργία στην πολυπόθητη ανάπτυξη προς όφελος του παραγωγού...
...Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί το καλάθι προϊόντων της Ελληνικής Γης, το οποίο θα βασίζεται στο τρίπτυχο «ταυτότητα, ποιότητα, αειφορία».
...Ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το καλάθι πρέπει να είναι ενταγμένο σε ένα περιφερειακό σχέδιο, με ορίζοντα δεκαετίας. Στόχος αυτή της πρωτοβουλίας - σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη - είναι η βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση ποιότητας των προϊόντων.
...Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι αυτό το καλάθι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το λάδι, τα εσπεριδοειδή προϊόντα, το κρασί, τη σταφίδα, τα σύκα, τα γαλακτοκομικά, το μέλι και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα.
...Για τη χρηματοδότηση αυτής της πρωτοβουλίας τόνισε ότι διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν κυρίως από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που από τον προσεχή Μάρτιο θα χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες.
...Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο ακόμα για τις Διατροφικές Συμπράξεις που θα δημιουργηθούν ανά Περιφέρεια και στις οποίες θα συμμετέχουν η διοίκηση κάθε Περιφέρειας, οι Δήμοι, οι παραγωγοί, οι συσκευαστές, οι ξενοδόχοι και οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. ...Στόχος αυτών των συμπράξεων θα είναι να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του αγρότη και να προωθήσουν τα προϊόντα στην εσωτερική και διεθνή αγορά.
...Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων σε όλες τις περιφέρειες ενώ τόνισε την σημασία των επικείμενων ν/σ για τις αλλαγές που επίκεινται στις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη δημιουργίας διεπαγγελματικών οργανώσεων.


Η Τοποθέτηση Τατούλη...
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στον Καλλικράτη και τις νέες δομές που ορίζει, χαρακτηρίζοντάς τον ως την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο Ελληνικό Κράτος τα τελευταία χρόνια. «Ο νέος θεσμός είναι μια καινούρια πρόταση για τη διοίκηση του κράτους», ανέφερε ο κ. Τατούλης...
Θα πρέπει να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας και ο πρωτογενής τομέας. Εκεί στηρίζουμε το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο. Χαίρομαι γιατί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης, (ΥπΑΑΤ), συμμερίζεται στην άποψη ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στον τομέα. Το σημείο εκκίνησης είναι να σπάσει η αντίληψη του κρατικού μονοπωλίου...", τόνισε και συνέχισε λέγοντας :
Τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας είναι πολυσύνθετα και έχουν να κάνουν με όλα τα προβλήματα οργάνωσης του πρωτογενή τομέα. Πρέπει να εισαγάγουμε νέες απόψεις. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται μεγάλα έργα και να μην υπάρχει μελέτη κόστους – οφέλους.
Δεν μπορούμε να προγραμματίζουμε έργα χωρίς να ξέρουμε χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό. Οι περιφέρειες θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν το κύρος της χώρας μας.
Τέλος ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην πρόθεση της περιφέρεια για την δημιουργία ενός «brand name» στα πελοποννησιακά προϊόντα. Ολοκληρώνοντας δε έκανε γνωστό ότι υπάρχει ήδη έτοιμο «ένα σχέδιο για ένα νέου τύπου δημοπρατήριο που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη τη χώρα».


Από την πλευρά του, ο κ. Δράκος, ανέφερε ότι "...η μεγάλη κρίση στην ελληνική γεωργία και στο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας μέχρι τώρα εξεμέτρησε το βίο της. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, τα μεγάλα προβλήματα με τις διατροφικές κρίσεις η παγκοσμιοποίηση και η διεύρυνση των αγορών αλλά και τα μεγάλα ζητήματα των αλλαγών σε επίπεδο επιστήμης και τεχνολογίας επιβάλλουν να διαμορφώσουμε μια καινούργια στρατηγική στην οργάνωση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην απόδοση και την αποτελεσματικότητά του. Πράγματι μπορούμε να ανατάξουμε την αγροτική οικονομία με την οργανωμένη παρέμβασή μας στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει όμως πρώτα απ' όλα να επιλέξουμε και να προσδιορίσουμε ποια είναι η γεωργία του μέλλοντος. Ποίος είναι ο αγρότης του αύριο και ποιες είναι οι δομές στη βάση, στο κέντρο και στην περιφέρεια προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα.
Πηγές http://www.politiaradio.gr/ και http://935radio.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

;