Σελίδες

Monday 14 February 2011

Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Η σημερινή διαβούλευση για την διαμόρφωση του Καλαθιού των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνέχεια της ημερίδας για τον αγροτικό τομέα που έγινε προ ημερών στην Τρίπολη, αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της αιρετής Περιφέρειας και του περιφερειάρχη κ. Τατούλη για τον σημαντικό αυτό τομέα της αγροτικής οικονομίας.Επίσης η παρουσία στο Π.Σ. σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μας κάνει να Aισιοδοξούμε, αρκεί αυτά που ειπώθηκαν να μην μείνουν στα λόγια, αλλά το αποτέλεσμα του διαλόγου που ξεκινάει σήμερα να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις της Περιφέρειας και θεσμικές παρεμβάσεις από το υπουργείο, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Ο υπουργός κ. Σκανδαλίδης στην εισαγωγή του μίλησε για την ανάπτυξη της Ελλάδος των περιφερειών και την ανάγκη Eκκίνησης της ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της δημοκρατίας.

Τόνισε την ανάγκη οργάνωσης και προβολής των αγροτικών προϊόντων τα οποία πρέπει να καλύπτουν το τρίπτυχο ταυτότηταποιότητα-αειφορία.

Εγώ θα πρόσθετα και το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας δηλαδή της μείωσης του κόστους παραγωγής, την διεύρυνση των αγορών και τη μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στη τιμή από το χωράφι στο ράφι της κατανάλωσης.

Απαιτούνται δηλαδή θεσμικά μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών και κτυπήματος των καρτέλ που ανεβάζουν υπέρμετρα τις τιμές των αγροτικών προϊόντων από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Η ανάγκη μείωσης του εθνικού αγροτικού ισοζυγίου επιβάλλει την αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων με αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Ενδεικτικό της ενίσχυσης π.χ. της εμπορίας και της τιμής του ελαιολάδου μας θα ήταν μια ισχυρή διαφήμιση στην Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα να μάθουν όλοι οι Ελληνες να καταναλώνουν ελαιόλαδο ποιότητας και όχι σπορέλαια ή υποβαθμισμένα ελαιόλαδα.

Κλείνοντας δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να επισημάνω ότι δοθείσης ευκαιρίας της παρουσίας του κ. Σκανδαλίδη κάποια κομματικά στελέχη με πολυετή θητεία στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και ρόλο αντινομάρχη παραγωγής και ως εκ τούτου θεσμικής αρμοδιότητας στα αγροτικά προϊόντα, θεώρησαν σκόπιμο να εμφανίσουν ως απόλυτο και μοναδικό υπεύθυνο για την πραγματικά άσχημη κατάσταση της τιμής του ελαιόλαδου και γενικά των αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας, τους εκπροσώπους του υπουργείου, ξεχνώντας τις δικές τους ευθύνες από την δεκαεξάχρονη παραμονή τους στην ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και τις όποιες δυνατότητες παρέμβασης είχαν. Θα ήταν προτιμότερο να σιωπούν αντί να εμφανίζονται ως τιμητές.

Η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η εξαγγελία από τον κ. Τατούλη ίδρυσης Περιφερειακού Οργανισμού Αγροτικής Ανάπτυξης Πελοποννήσου και η κατασκευή δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορούν να αποτελέσουν σοβαρές προσπάθειες για την τόνωση της αγροτικής οικονομίας τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε εθνικό.

Γιάννης Αργυράκης
Π.Σ. Πελοποννήσου

Πηγή http://www.eleftherianews.gr













No comments:

Post a Comment

;