Σελίδες

Friday 28 January 2011

Νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη της Ανατ. Πελ/σου Υψηλή επενδυτικότητα παρουσιάζει η Λακωνία

28-1-2011
Από τα στοιχεία προκύπτει η διαμόρφωση ζήτησης πόρων σε ποσοστό 174% επί των διαθεσίμων, με την μερίδα του λέοντος να καταγράφεται στην περιοχή LEADER του νομού Λακωνίας με ποσοστό 70%.
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τοπικό πρόγραμμα LEADER «Ανατολική Πελοπόννησος-Από την Οικοανάπτυξη στην Καινοτομία», με τις προοπτικές να κρίνονται ιδιαίτερα θετικές δεδομένης της οικονομικής κρίσης.
Η ολοκλήρωση της 1ης προκήρυξης του προγράμματος την περασμένη Πέμπτη 20/1 σηματοδοτήθηκε με την υποβολή πενήντα ένα συνολικά προτάσεων, προϋπολογισμού 13.701.321,34 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 6.850.660,67 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκηρυσσόμενες δράσεις αντιστοιχούν σε συνολικό προϋπολογισμό 7.920.100,00 ευρώ και δημόσια δαπάνη 3.960.050,00 Ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος ως προς την κατανομή προτάσεων στις δράσεις «Εστίαση», «Καταλύματα» και «Δικτύωση» του προγράμματος «LEADER» φαίνεται να έχει η Λακωνία με ποσοστό 70%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία ακολουθούν η Αρκαδία με ποσοστό 16% και η Αργολίδα με 14%.
Εξάλλου, την ικανοποίησή τους από την ανταπόκριση των υποψήφιων επενδυτών εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΔΣ της Αναπτυξιακής κ. Δημήτριος Τσιγκούνης, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος LEADER και περιφερειακός σύμβουλος κ. Σπύρος Φλώρος.
Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Λογικό επακόλουθο χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Μαρίνος Μπερέτσος τη ζήτηση που εστιάζεται κυρίως στην περιοχή της ανατολικής Λακωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η υπερδεκαετής παρουσία και επενδυτική δραστηριότητα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων LEADER ΙΙ, LEADER+ και LEADER του Άξονα 4 τώρα, έχει διαμορφώσει ένα αναπτυξιακό πρότυπο στην περιοχή με μετρήσιμα αποτελέσματα στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση, στους τομείς μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων (λάδι, ελιές, οίνος, τυροκομικά) αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό και στην εστίαση.
Ο κ. Μπερέτσος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μέλλον στη ζωντανή αγροτική ύπαιθρο, από το συνδυασμό των οικονομικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, τονίζοντας ότι κεντρικοί στόχοι του προγράμματος, όπως αυτό σχεδιάστηκε από την Εταιρεία Πάρνωνα και εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής, η στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και η ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού.
Πρόσθεσε δε, ότι η διαδικασία αξιολόγησης στην οποία εισέρχονται οι παραπάνω αιτήσεις θα ολοκληρωθεί με όρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, βάσει των κριτηρίων της πρόκλησης.
Ο κ. Μπερέτσος επεσήμανε ότι η εταιρία, ως προς τη διαχείριση των δημόσιων πόρων, ελέγχεται αφενός μεν από τις Αναθέτουσες Αρχές σε όλα τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), αφετέρου δε βάσει του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO που εφαρμόζει η εταιρεία, η διοίκηση και τα στελέχη, που -όπως σημείωσε- κρίνονται καθημερινά από τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής.
Κατέληξε δε, λέγοντας ότι μέσα από διαφορετικούς κάθε φορά ρόλους, τα στελέχη της τοπικής κοινωνίας της ανατολικής Πελοποννήσου που κατέχουν θέση ευθύνης αλλά και το σύνολο των μελών των οργάνων διοίκησης, που είναι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, επιβεβαιώνουν τη ρήση «την ιστορία τη γράφουν οι άνθρωποι».

No comments:

Post a Comment

;