Σελίδες

Tuesday 11 January 2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ: «Διαφάνεια και διάλογος, όχι ασκήσεις πλειοδοσίας»


ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” ΚΑΙ “ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”
«Θα υπάρχει διαφάνεια και διάλογος προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά δε θα ανεχθούμε τακτικισμούς, ασκήσεις πλειοδοσίας, ιδεολογικής καθαρότητας και πολιτικής ορθότητας».
Αυτό τονίζει στην “Ε” ο Λάκωνας πρώτος πρόεδρος του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Γιώργος Πουλοκέφαλος. Επισημαίνει πως «θέλουμε να αναδείξουμε τον πολιτικό, τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου».
Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη http://www.eleftherianews.gr/
Ο κ. Πουλοκέφαλος εκτιμά ότι σε 2 χρόνια θα έχει δοθεί οριστική λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών, δηλώνει πως ο “Καλλικράτης“ είναι καταδικασμένος να πετύχει και είναι βέβαιος ότι η “Νέα Πελοπόννησος“ θα αντέξει στο χρόνο και θα πετύχει. Ως πιο σημαντικό έργο για τη Λακωνία θεωρεί τον ανατολικό οδικό άξονα κι έπειτα το δρόμο Γυθείου - Αρεόπολης - Καλαμάτας, για την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης.
 μά ότι σε 2 χρόνια θα έχει δοθεί οριστική λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών, δηλώνει πως ο “Καλλικράτης“ είναι καταδικασμένος να πετύχει και είναι βέβαιος ότι η “Νέα Πελοπόννησος“ θα αντέξει στο χρόνο και θα πετύχει. Ως πιο σημαντικό έργο για τη Λακωνία θεωρεί τον ανατολικό οδικό άξονα κι έπειτα το δρόμο Γυθείου - Αρεόπολης - Καλαμάτας, για την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης.

Πώς νιώθετε ως ο πρώτος πρόεδρος του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου;


«Είναι μια τιμητική θέση το να είσαι ο πρώτος αιρετός πρόεδρος ενός θεσμού ανατροπής και νέων δεδομένων στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου μας.

Θέλω να αναδείξουμε τον πολιτικό ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θεωρώ ότι ο ρόλος του δε θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τα πρότυπα της παλιάς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να είναι συνδικαλιστικός».


Το επισημάνατε στην ομιλία σας αμέσως μετά την εκλογή σας. Τι εννοείτε;


«Θέλουμε να αναδείξουμε τον πολιτικό ρόλο των αιρετών οργάνων, τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό. Και σαν αιρετό όργανο το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτούς τους στόχους».


Πιστεύετε ότι η αιρετή Περιφέρεια θα έχει τους πόρους για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών;


«Ευελπιστούμε ότι και πόρους θα έχουμε από τις χρηματοδοτήσεις που μέχρι τώρα είχαμε από την Πολιτεία, αλλά αυτό που εμείς κυρίως θεωρούμε κρίσιμο και είναι -και κει θα αναμετρηθούμε με αυτό που έχουμε επικαλεστεί στο πρόγραμμά μας- είναι ότι θα αναπτύξουμε την τοπική οικονομία. Αυτό είναι το σημαντικό. Από κει θα προέλθουν όλα τα οικονομικά οφέλη για την ίδια την Περιφέρεια».


Οταν μιλάμε για τοπική οικονομία στην Περιφέρεια αναφερόμαστε στην αγροτική παραγωγή και την τουριστική ανάπτυξη;


«Εμείς θα αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και είναι πολλά. Η Πελοπόννησος διαθέτει ένα πολύ καλό κλίμα, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς.


Εχει άμεση σχέση με την αγροτική παραγωγή, με το τουριστικό προϊόν, με τη βιομηχανία που υπάρχει στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου. Από κει και πέρα υπάρχει το ορεινό κομμάτι, η ανάπτυξη των ορεινών όγκων που πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα και σημασία.
Διαθέτουμε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους οι οποίες δεν έχουν ακόμα αναδειχθεί και κυρίως να επιμείνουμε στην ανάπτυξη υψηλού τουρισμού και υψηλών απαιτήσεων υποδομών, για να έχουμε οφέλη από το τουριστικό προϊόν και στον λεγόμενο τουρισμό του διημέρου ή του 24ώρου, που κυρίως οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων περνούν το Σαββατοκύριακό τους».


Μιλάμε για όλα αυτά που μπορεί να θεωρούνται μεγαλεπήβολα, ενώ δεν έχουμε λύσει ακόμα το πρόβλημα των σκουπιδιών και αυτό θα είναι το πιο δύσκολο.


«Στο ζήτημα των σκουπιδιών θα δώσουμε προτεραιότητα, είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα της Περιφέρειας. Με τις τελευταίες αποφάσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο ζήτημα. Ομως, νομίζω ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο κ. Τατούλης τις συζητήσεις και τη διαβούλευση με τους νέους δημάρχους, ώστε να υπάρχει μια από κοινού αντιμετώπιση στα ζητήματα που μπαίνουν επιτακτικά. Δηλαδή, τι θα γίνει με την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ενώ υπάρχει ο ΠΕΣΔΑ που μας κληροδότησε η κρατική  περιφέρεια».


Δηλαδή, είστε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, που είναι το μεγάλο πρόβλημα;


«Αν δώσουμε στους πολίτες της Πελοποννήσου να καταλάβουν τι σημαίνει διαχείριση από τη νέα οπτική την οποία βλέπουμε…
Εμείς επιδιώκουμε να υπάρχουν μηδενικοί ρύποι, δε θα υπάρχει ρύπος σε καμία περίπτωση, θα υπάρχει το μικρότερο κόστος λειτουργίας και το μεγαλύτερο όφελος για όλους μας.


Δηλαδή, εμείς βλέπουμε ότι από τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα έχει κέρδος η περιοχή μας. Είναι ένας πρωτογενής “πλούτος“ από τον οποίο ευελπιστούμε ότι θα έχουμε κέρδη».


Μιλάμε για παραγωγή ενέργειας;


«Δεν έχουμε ακόμα κατασταλάξει σε ποια κατεύθυνση θα είναι. Στο πρόγραμμά μας έχουμε πει ότι
θα υπάρξει διεθνής διαγωνισμός που θα αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ και τους όρους που θα βάλουμε εμείς, θα έχουμε την τελική πρόταση για το πώς ακριβώς θα γίνει η διαχείριση, η ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Μέσα σε 2 χρόνια νομίζω πως θα έχουμε δώσει μια οριστική λύση».


Είπατε στην ομιλία σας ότι “θα είμαστε αυστηροί και κάθετοι σε ζητήματα ασκήσεων πλειοδοσίας και πολιτικής ιδεολογίας“. Απευθύνεστε στις παρατάξεις της Αριστεράς;


«Είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Είπα ότι μέσα στη δική μας “κοινοβουλευτική καθημερινότητα“, γιατί ευελπιστούμε να γίνει το μικρό Κοινοβούλιο της Πελοποννήσου το Περιφερειακό Συμβούλιο, θέλουμε να παίξουμε με ανοιχτά χαρτιά και σε καμία περίπτωση δε θα ανεχθούμε τακτικισμούς - και αυτό απευθύνεται προς όλες τις παρατάξεις. Δε θα δεχθούμε  να μπαίνουν ζητήματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τα ζητήματα που πρέπει να λύσει ένα όργανο σαν αυτό. Θα υπάρχει διαφάνεια και διάλογος προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά δε θα ανεχθούμε σε καμία περίπτωση ασκήσεις πλειοδοσίας, ιδεολογικής καθαρότητας και πολιτικής ορθότητας. Θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο του διαλόγου και της συζήτησης σε υψηλό επίπεδο.
Κανείς δε θα στερηθεί το δικαίωμα του να ομιλεί -θα υπάρχει ο κανονισμός λειτουργίας, ευελπιστούμε το πρότυπο να το έχουμε σύντομα στα χέρια μας- και με βάση αυτό θα διαμορφώσουμε τις δικές μας θέσεις.
Θα έρθει το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα διαμορφώσουμε τον κανονισμό λειτουργίας και θα τον ψηφίσουμε, όπως ακριβώς νομίζουμε εμείς, να προσαρμοστεί στα δεδομένα που θέλουμε.Και σίγουρα θα υπάρχουν αρκετές καινοτομίες».
 
Αν σας ζητούσα να πείτε 1 - 2 έργα σημαντικά που θα θέτατε ως προτεραιότητα για τη Λακωνία, ποια θα ήταν;


«Το ζήτημα το δικό μας είναι η άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης. Το βασικό δίκτυο των οδικών αξόνων πρέπει να γίνει, πρέπει να ανοίξει ο νομός Λακωνίας προς όλες τις κατευθύνσεις, όχι μόνο προς το κέντρο, προς την Τρίπολη. Η προτεραιότητα είναι ο ανατολικός άξονας μέσω Λεωνιδίου, Μονεμβάσιας - Νεάπολης. Τον έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μας, γιατί προσβλέπουμε πέρα από αυτό, στη σύνδεση και την επικοινωνία με την Κρήτη.
Ο άλλος είναι ο δυτικός άξονας που θα έχει σχέση με το δρόμο Γυθείου - Αρεόπολης - Καλαμάτας. Αν μπορέσουμε δηλαδή και αυτούς τους δύο οδικούς άξονες να τους ωριμάσουμε σαν έργα και να τους ξεκινήσουμε κιόλας επί των ημερών μας, θα είναι μεγάλο όφελος για τον τόπο μας.
Σημαντικό ζήτημα για το νομό είναι και η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, καθώς έχουμε πολλά προβλήματα».


Είστε αισιόδοξος, θα πετύχει ο “Καλλικράτης”;


«Θεωρώ ότι ο “Καλλικράτης“ είναι καταδικασμένος να πετύχει. Αν δεν υπήρχε ο “Καλλικράτης“, ήμαστε υποχρεωμένοι να τον εφεύρουμε. Νομίζω ότι η προηγούμενη διόρθωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και το ζήτημα του “Καποδίστρια“ έκλεισαν τον κύκλο τους. Ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος που για μας είναι μεγάλη προτεραιότητα να τον στεριώσουμε καταρχάς και να οδηγηθούμε μέσα από αυτόν σε ανατροπές, που θα σηματοδοτήσουν μια αναγέννηση, μια αλλαγή ουσίας, μια απελευθέρωση από νοοτροπίες που μας ταλαιπωρούν για χρόνια».

Το πιλοτικό, το πρωτοποριακό πείραμα της “Νέας Πελοποννήσου“ θα αντέξει, θα έχει διάρκεια στο χρόνο;


«Βεβαίως. Για μας είναι ένα στοίχημα, για όλους μας, για την παράταξή μας. Νομίζω ότι είμαστε μια συμπαγής ομάδα, για μας η κάθε στιγμή είναι ώρα συνοχής και μάχης με τα προβλήματα του τόπου μας, και νομίζω ότι όλοι μαζί σε αυτή τη νέα συλλογικότητα που έχει προκύψει από το προεκλογικό μας πρόγραμμα και την εκλογική νίκη του συνδυασμού μας, θα πάμε μέχρι το τέλος και πορεία της “Νέας Πελοποννήσου“ θα είναι επιτυχής».

No comments:

Post a Comment

;