Σελίδες

Wednesday 12 January 2011

Ανακοίνωση Του Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας Για Τα Επικίνδυνα Φυτοφάρμακα Στα Κηπευτικά

Από την ίδρυσή του το έτος 1989 έως σήμερα ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. δεν έχει σταματήσει να καταγγέλλει την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων στη γεωργία. Πολλές φορές ζητήσαμε, μάταια, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα πωλούμενα αγροτικά προϊόντα για να προστατεύσουν τη ζωή μας από εξαιρετικά επικίνδυνες τοξικές ουσίες, οι οποίες περνούν στο διατροφικό κύκλο και συγκεντρώνονται στον οργανισμό μας με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας. Με σχετική ικανοποίηση, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο πως έγινε στη λαϊκή αγορά της Σπάρτης ένας δειγματοληπτικός έλεγχος και ότι βρέθηκαν στα ελεγχθέντα αγροτικά προϊόντα επικίνδυνες κι απαγορευμένες ουσίες.

Στην περίπτωση αυτή ταιριάζει η παροιμία «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ», με την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος αυτός θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες εκ του Νόμου κυρώσεις στους ασυνείδητους παραβάτες, τους δηλητηριαστές και υπονομευτές της υγείας μας. Καλό θα ήταν, μάλιστα, ο έλεγχος αυτός να μην περιοριστεί στη λαϊκή αγορά, αλλά να επεκταθεί στα μανάβικα και στα ράφια των υπεραγορών.

Τέλος, ζητάμε από την Κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες, σε μια εποχή που στα λόγια, τουλάχιστον, προωθείται η λεγόμενη «πράσινη» πολιτική, να οργανωθούν κατάλληλα οι αρμόδιοι φορείς έτσι ώστε να ασκηθεί πραγματικός έλεγχος επί των παραγομένων και πωλουμένων προϊόντων διατροφής, για να περιοριστούν δραστικά οι επικίνδυνες ουσίες όπως είναι τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, οι διοξίνες, τα PCB (πολυχλωριούχα διφαινύλια), τα νιτρώδη άλατα, τα υδρογονωμένα λίπη, τα χημικά συντηρητικά και πρόσθετα κλπ. Από την πλευρά μας θα παρακολουθήσουμε στενά την εφαρμογή ή όχι των τακτικών δειγματοληπτικών ελέγχων και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων τους ώστε και η δημόσια υγεία να προστατευτεί και οι παραβάτες να απομονωθούν από τους σωστούς κι ευσυνείδητους παραγωγούς.


No comments:

Post a Comment

;