Σελίδες

Tuesday 19 April 2011

«Σφιχτότερος» ο προϋπολογισμός του Δ. Σπάρτης

Ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» παρουσίασε, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Σταύρο Αργειτάκο, η σύνταξη του προϋπολογισμού ύψους 39.766.875,95 ευρώ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, πρόκειται για ένα σφιχτό προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στις καθημερινές ανάγκες των δημοτών. Μάλιστα, πάνω στη φιλοσοφία αυτή, ο κ. Αργειτάκος ξεκαθάρισε ότι παρά την οικονομική δυσχέρεια δεν θα υπάρξει αύξηση τελών, ενώ ιδιαίτερη βάση δίνεται στον τομέα της καθαριότητας της πόλης, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δ. Σπάρτης.

Παράλληλα, στον προϋπολογισμό έχει συμπεριληφθεί και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα και συνέχισή του.
Ενστάσεις ωστόσο εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Φούρκας, κάνοντας λόγο για ένα προϋπολογισμό-συρραφή των προηγούμενων στην ουσία «καποδιστριακών» δήμων, ο οποίος «ήρθε στα χέρια τους», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, με ιδιαίτερη καθυστέρηση.
Μάλιστα, ο κ. Φούρκας χαρακτήρισε λογική ενέργεια να ληφθεί υπόψη ο προϋπολογισμός των πρώην «καποδιστριακών δήμων», με την επισήμανση ωστόσο ότι αυτός θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του δήμου, δίνοντας αναπτυξιακή τροχιά, με νέες δομές λειτουργίας, υπό το πρίσμα ενός μοντέλου εξωστρέφειας και όχι «συντήρησης της εσωστρέφειας».

Μιλώντας για μία κακή αντιγραφή και έναν προϋπολογισμό στην ουσία ανεφάρμοστο που πιθανώς να μην τύχει της έγκρισης της προϊσταμένης αρχής, κάτι που όπως δήλωσε το απεύχεται, ο κ. Φούρκας έκανε λόγο για μείωση των έργων της τάξης του 100%. «Δεν έχουμε μία μείωση 20% των εσόδων, αλλά μείωση των έργων κατά 100%», επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι από τα 18 εκατ. ευρώ του 2010, πλέον μόνο 9 εκατ. προορίζονται για έργα στο φετινό προϋπολογισμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Φούρκας καυτηρίασε τον προϋπολογισμό, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι ένα μεγάλο μέρος του σπαταλάται σε ειλημμένες μεν υποχρεώσεις ωστόσο λάθος κατεύθυνσης. Δικαιολογώντας τη διαπίστωση αυτή, τόνισε ότι στο φετινό προϋπολογισμό διατίθεται σχεδόν το διπλάσιο ποσό για πληρωμές, επιχορηγήσεις και παροχές προς τρίτους, σε αντίθεση με το περασμένο έτος.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ακολούθως ο κ. Φούρκας, το γεγονός ότι ο δήμος ενώ εγγυάται για το δανεισμό της ΔΕΥΑΣ, προχωρά και στην κάλυψη των δανειακών της αναγκών. Κλείνοντας την εισήγησή του, ανέφερε ότι η ιδέα της δημιουργίας του «Καλλικράτη» ως μέσου εξοικονόμησης λειτουργικών πόρων καταρρίπτεται, καθώς διαπιστώνεται πολλαπλασιασμός των λειτουργικών δαπανών του δήμου εις βάρος των έργων και της ανάπτυξης.
Για λαϊκισμό κατηγόρησε τον κ. Φούρκα ο δήμαρχος Σπάρτης στη δευτερολογία του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίσταται λόγος καθυστέρησης, αφού οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές, ενώ υπογράμμισε ότι είναι πρωτίστης σημασίας η σύνταξη ενός πραγματικού και όχι εικονικού προϋπολογισμού.
Την αντίδρασή του στο νομοσχέδιο «Καλλικράτης» επανέφερε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, κάνοντας λόγο για μείωση της ΚΠΑ και της ΣΑΤΑ και για μειωμένα έσοδα σε σχέση με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς. Χαρακτηριστικά δε, μίλησε για ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτικά, ανέφερε παραδείγματα του διατιθέμενου προϋπολογισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το κράτος κατά τα περασμένα έτη, υπογραμμίζοντας το μεγάλο μαχαίρι που φέτος μπήκε στην ΤΑ.
Πηγή http://www.lakonikos.gr

No comments:

Post a Comment

;