Σελίδες

Thursday 14 April 2011

Πρόταση Τριχείλη για ΕΛΓΑ και ΚΥΑ

13/04/2011
Την τροποποίηση του ασφαλιστικού νόμου υπέρ του ΕΛΓΑ καθώς και της αντίστοιχης ΚΥΑ, ώστε να αρθούν οι αδικίες και οι ανισότητες που περιλαμβάνει, ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης.
Ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του ΕΛΓΑ οδηγεί, σύμφωνα με το δήμαρχο Μονεμβασίας, σε μεγάλες αυξήσεις στα καταβαλλόμενα ποσά, καθώς περιλαμβάνει υψηλές και κυρίως άνισες τιμές σε ορισμένα προϊόντα φυτικής παραγωγής.



«Κατ’ αρχήν, αυξήθηκε για όλη τη φυτική παραγωγή ο συντελεστής ασφαλιζόμενης αξίας από 3% σε 4%, γεγονός που από μόνο του προϋποθέτει αύξηση κατά 33% στις ασφαλιστικές εισφορές» αναφέρει ο κ. Τριχείλης και συνεχίζει «Ο οριζόντιος τρόπος υπολογισμού της μέσης παραγωγής με μοναδικό κριτήριο τη στρεμματική απόδοση είναι άδικος, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη του τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις που υφίστανται από περιοχή σε περιοχή. Στο δήμο μας εν προκειμένω, οι μέσες τεκμαρτές στρεμματικές αποδόσεις των 3 και 2,5 τόνων σε πορτοκάλια και μανταρίνια αντίστοιχα είναι υπερβολικά υψηλές διότι η μέση παραγωγή δεν υπερβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία τα 1000 κιλά ανά στρέμμα».
Επιπλέον, ο δήμαρχος τονίζει ότι δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι νέες φυτεύσεις. Αυτές έχουν την ίδια αντιμετώπιση με καλλιέργειες πλήρους παραγωγής και οι κάτοχοι καλούνται να πληρώνουν ισόποσες ασφαλιστικές εισφορές για καλλιέργειες που δεν θα αποδίδουν παραγωγή για ορισμένα χρόνια.

Για τους προαναφερθέντες λόγους, ο κ. Τριχείλης θεωρεί επιβεβλημένη την τροποποίηση του ασφαλιστικού νόμου υπέρ ΕΛΓΑ καθώς και της αντίστοιχης ΚΥΑ και καταλήγει:

«Η πρότασή μας για ένα πιο δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, είναι ο διαχωρισμός σε ζώνες καλλιέργειας ή διαφορετικά να υπολογίζεται και να παρακρατείται το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς ανάλογα με το ύψος των κατατιθέμενων προς επιστροφή ΦΠΑ τιμολογίων πώλησης, σε σύγκριση και διασταύρωση με τα δηλωθέντα στοιχεία της Ενιαίας Ενίσχυσης (π.χ. μέγιστο τεκμαρτό ύψος παραγωγής ανά στρέμμα) ώστε να αποφευχθούν διάφορες στρεβλώσεις».
Πηγή http://www.lakonikos.gr

No comments:

Post a Comment

;