Σελίδες

Thursday 14 April 2011

«Γεύσεις Μεγάλης Εβδομάδας στο Ναύπλιο» από το Ινστιτούτο Γαστρονομίας Λακωνίας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών προσφοράς της ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ Ναυπλίου στον κλάδο του τουρισμού, το Ινστιτούτο Γαστρονομίας Λακωνίας σε συνεργασία με τη ΣΤΕ Ναυπλίου διοργανώνει εκδήλωση γαστρονομικού–τουριστικού περιεχομένου την Κυριακή των Βαΐων στο Ναύπλιο.
Η εκδήλωση, που τιτλοφορείται «Γεύσεις Μεγάλης Εβδομάδας στο Ναύπλιο», έχει ως στόχο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, την ανάδειξη των Πελοποννησιακών προϊόντων αλλά και της περιφέρειας μας ως γαστρονομικού προορισμού, μέσα από την παρουσίαση παραδοσιακών γεύσεων κατά τον εορτασμό του Πάσχα.
Κεντρική δράση της εκδήλωσης θα είναι η παρασκευή του μεγαλύτερου παραδοσιακού λαμπρόψωμου, μήκους 24 μέτρων που θα ψηθεί σε ειδικό φούρνο από ομάδα του Ινστιτούτου Γαστρονομίας και της ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ Ναυπλίου. Η παρασκευή της παραδοσιακής αυτής συνταγής θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο και αναμένεται να διαρκέσει 8 με 10 ώρες.
Παράλληλα θα λάβουν χώρα διαγωνισμοί μαγειρικής κατά τους οποίους οι συμμετέχοντες, επαγγελματίες και μη, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν απολαυστικά πιάτα, να διασκεδάσουν αλλά και να βραβευθούν.


Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω διαγωνισμοί:


  • Διαγωνισμός με θέμα «Οι συνταγές της Μεγάλης Εβδομάδας». Συμμετέχουν νοικοκυρές και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος επιθυμεί, με ένα πιάτο είτε ορεκτικό, είτε κυρίως πιάτο είτε γλυκό που θα παρασκευαστεί κατ’ οίκον και θα προσκομιστεί στην κριτική επιτροπή.
  • Διαγωνισμός με θέμα «Παρασκευές εδεσμάτων με πρώτη ύλη την αγκινάρα». Ο εν λόγω διαγωνισμός απευθύνεται σε σπουδαστές μαγειρικής τέχνης και οι παρασκευές θα πραγματοποιηθούν ζωντανά στο χώρο των εκδηλώσεων και σε στημένες κουζίνες.
  • Διαγωνισμός με θέμα «Παραδοσιακή Αργολική Κουζίνα». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι θα κληθούν να παρασκευάσουν τα εδέσματα ζωντανά.
Καταληκτικές εκδηλώσεις θα είναι οι ζωντανές παρουσιάσεις συνταγών που θα πραγματοποιηθούν από τις 14.30΄ έως τις 17.50΄ το απόγευμα. Ειδικότερα, αρχιμάγειρες του Ινστιτούτου θα δημιουργήσουν ΠΟΠ (προϊόν με ονομασία προέλευσης) συνταγές από την Αργολίδα, ενώ παράλληλα θα γίνει και η αδελφοποίηση των προϊόντων της Αργολικής και της Λακωνικής γης στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου προτύπου Πελοποννησιακής γαστρονομίας.
Επίσης, από τις 4 και για δύο περίπου ώρες, θα παρουσιαστούν συνταγές σχετικές με τα πασχαλιάτικα εδέσματα και γενικότερα τα εδέσματα που δεν περιέχουν γλουτένη. Σε αυτή την παρουσίαση, μπορούν να συμμετέχουν συνεταιρισμοί αλλά και οιοσδήποτε επιθυμεί να παρουσιάσει συνταγές που αξίζουν να γνωρίσει το ευρύ κοινό.
Κορύφωση της γαστρονομικής εκδήλωσης θα είναι φυσικά η παρουσίαση του τσουρεκιού αλλά και βράβευση των νικητών. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος αρχιμάγειρας Νίκος Σαράντος.
Οι λάκωνες παραγωγοί προσκαλούνται να συμμετέχουν αποστέλλοντας προϊόντα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ΠΟΠ συνταγών.
Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλ. 6977450316 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα ingalak@gmail.com 

No comments:

Post a Comment

;