Σελίδες

Tuesday 28 September 2010

“Εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο” λένε οι γιατροί

“Εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο! Βοήθησε να απαλλαγούμε από τη διαφθορά. Μη συμμετέχεις“. Αυτό το μήνυμα αναγράφεται στις αφίσες που έχουν αναρτήσει οι γιατροί του ΕΣΥ Λακωνίας σε όλες τις κλινικές και στα τμήματα του Nοσοκομείου Σπάρτης. Παράλληλα, στις αφίσες αναγράφεται και ο τηλεφωνικός αριθμός καταγγελίας 210 87709700 της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Η Καθημερινή“: “Η πρωτοβουλία αυτή των γιατρών της Λακωνίας αγκαλιάστηκε από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), γεγονός που σημαίνει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα αυτές οι αφίσες θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Ε, αυτό κι αν είναι έκπληξη», θα πείτε. «Οχι και τόσο», θα σας απαντήσουν.


Αυτοκάθαρση


«Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει και υγιής μερίδα των νοσοκομειακών γιατρών, που δεν θέλει να μπει σε αυτού του είδους τη συναλλαγή», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.


«Και φυσικά, θέλουμε να προτρέψουμε τους πολίτες να πάψουν να χρηματίζουν γιατρούς». Πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει ότι στην Ελλάδα, περισσότεροι από τρεις στους δέκα πολίτες, που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες υγείας, έδωσαν φακελάκι και όχι πάντα έπειτα από απαίτηση του γιατρού. Η απόφαση να υιοθετηθεί η αφίσα από την ΟΕΝΓΕ ήταν ομόφωνη και εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια «αυτοκάθαρσης» του κλάδου, που ξεκίνησε με την πρόταση υποβολής «πόθεν έσχες» από τους γιατρούς του ΕΣΥ, η οποία τελικά θεσμοθετήθηκε.


Ομόφωνη ήταν η απόφαση για τη δημιουργία από την αρχή, αυτής της αφίσας, από την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας. Οπως επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Χρύσα Ντοροβίτσα, «έχουμε κατ’ επανάληψιν ταχθεί κατά της διαφθοράς και της παραοικονομίας στον χώρο της υγείας“.

No comments:

Post a Comment

;