Σελίδες

Saturday 10 November 2012

Γρηγοράκος και Κτηνοτρόφοι Λακωνίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την οποία συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Μόσχο Κορασίδη. Στη συνάντηση παρευρέθησαν και εκπρόσωποι  του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βόρειας Λακωνίας, του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καρυών, του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μολάων και του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βιοκτηνοτρόφων Λακωνίας.

Στη συνάντηση αυτή τόσο ο κ. Γρηγοράκος όσο και οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων εξέθεσαν στο Γενικό Γραμματέα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Λακωνίας σήμερα. Ως γνωστό, η κτηνοτροφία ασφυκτιά και πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους, αφού το εισόδημά τους καταρρέει. Η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων είναι εξαιρετικά άσχημη όχι μόνο λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά και της ειδικότερης κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μιας και κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας είναι πολλά και οξυμμένα (ελληνοποιήσεις, κτηνοτροφικό εισόδημα, αύξηση κόστους ζωοτροφών, κτηνοτροφικά χρέη, κ.λ.π). Ιδιαίτερα οι τιμές των ζωοτροφών το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί εξαναγκάζοντας τους κτηνοτρόφους να δαπανούν διπλάσια χρήματα σε σχέση με πέρσι. Τα  στοιχεία επιβεβαιώνουν την κατακόρυφη αύξηση του κόστους των εισροών, οι οποίες όμως είχαν αυξηθεί υπέρμετρα και  τα προηγούμενα χρόνια και τη μείωση ή στασιμότητα των τιμών πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Πολλοί κτηνοτρόφοι, κάτω από το βάρος των χρεών, εγκαταλείπουν το επάγγελμα με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Εντονότερο γίνεται το πρόβλημα από τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι της Λακωνίας επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007, γεγονός που ζημίωσε ακόμα περισσότερο την παραγωγή τους.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γρηγοράκος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη, ο οποίος επιφυλάχθηκε για άμεσες και ριζικές λύσεις, ιδιαίτερα στο κομμάτι των αποζημιώσεων, ένα μέρος των οποίων θα καταβληθεί στα τέλη του 2012, τονίζοντας ότι η κτηνοτροφία και η ενίσχυσή της είναι πρωταρχικής σημασίας για την κυβερνητική πολική.

No comments:

Post a Comment

;