Σελίδες

Saturday 3 November 2012

Εκδήλωση "Καρυές-Καρύδι-Καρυάτιδες"


Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στις Καρυές του Δήμου Σπάρτης με τίτλο "ΚΑΡΥΕΣ - ΚΑΡΥΔΙ - ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ" - Ένα ταξίδη στο χρόνο, μια ιστορική διαδρομή και γευσιγνωσία. Η διοργανωση αυτή ήταν μια προτοβουλία των επαγγελματιών του χωριού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών και των κατοίκων.
Η Εκδήλωση ξεκίνησε στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου και περιλάμβανε παρουσιάσεις, ομιλίες και... γλυκές λιχουδιές.
Οι γυναίκες των Καρυών έφτιαξαν και προσέφεραν δωρεάν γλυκά και εδέσματα σχετικών με το καρύδι. Οι παρασκευαστείς και παραγωγοί του χωριού διέθεσαν προς πώληση παραδοσιακά προιόντα, όπως καρύδι, κάστανα, μέλι, ψωμί, παξιμάδια, γλυκά, καρυδόποτο κ.α.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών κ. Γιάννης Μεντής απευθηνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τους περεβρισκόμενους στην εκδήλωση. 
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Αγνή Αναστασιάδη απο τον φορέα διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγρότοπου Μουστού και αναφέρθηκε στην αξία της προστατευόμενης περιοχής και στις αρμοδιότητες του φορέα.
Η διατροφολόγος κ. Αντωνία Βασιλάκου μίλησε για την διατροφική αξία του καρυδιού και τη σημασία του στην υγεία. 
Στη συνέχεια οαρχαιολόγος κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη των Καρυών και την συσχετισή τους με τις Καρυάτιδες και το καρύδι.
Επίσης ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε και στις ανασκαφές της Πελλάνας μιας και την εκδήλωση παρακολούθησαν πολύ επισκέπτες των Καρυών που δεν γνώριζαν για τα ευρήματα της ανασκαφής.
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε και η "ΑΤΡΑΠΟΣ" που νωρίτερα τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα μονοπάτια του Πάρνωνα και να γνωρίσουν τις ομορφιές του.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι όπου διασκέδασαν όλοι οι επισκέπτες.
Λεπτομερές Ηχητικό από την εκδήλωση στην ιστοσελίδα http://www.politiaradio.gr/article/29492/ekdilosi-karues-karudi-karuatides

No comments:

Post a Comment

;