Σελίδες

Wednesday 27 July 2011

Ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων .

Η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ενός βώλου στο στομάχι ή ενός ηλεκτρονικού ενωτίου στο δεξί αυτί του ζώου και είναι υποχρεωτική για τις παρακάτω κατηγορίες ζώων:


1) αιγοπρόβατα που γεννιούνται μετά την 1/1/10, είναι άνω των 6 μηνών (ο βώλος ή το ηλεκτρονικό ενώτιο να έχει μπει έως την ηλικία των 6 μηνών) και προορίζονται να διατηρηθούν στην εκμετάλλευση πέραν αυτής της ηλικίας. Στα ζώα αυτά τοποθετείται επίσης και ένα ενώτιο στο αριστερό αυτί (ενώτιο τύπου Ι με ατομικό αριθμό αντίστοιχο του βώλου ή του ηλεκτρονικού ενωτίου).

2) αιγοπρόβατα ηλικίας άνω των 6 μηνών, που έχουν γεννηθεί μετά από την 1/1/10 που προορίζονται για εμπόριο εντός της Ελληνικής Επικράτειας ή για ενδοκοινοτικό εμπόριο ή για εξαγωγή σε τρίτες χώρες. Πριν τα ζώα αυτά εγκαταλείψουν την εκτροφή θα πρέπει να έχουν ηλεκτρονικό βώλο ή ηλεκτρονικό ενώτιο στο δεξί αυτί και ένα ενώτιο στο αριστερό αυτί, σύμφωνο με τον Καν.21/2004 (ενώτιο τύπου I με ατομικό αριθμό αντίστοιχο του βώλου).

3) αιγοπρόβατα που εισάγονται από τρίτη χώρα και έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/10. Τοποθετείται ένα ενώτιο στο αριστερό αυτί και ένας ηλεκτρονικός βώλος ή ηλεκτρονικό ενώτιο στην εκμετάλλευση προορισμού εντός 14 ημερών από την ημερομηνία εισόδου στο ελληνικό έδαφος και οπωσδήποτε πριν εγκαταλείψουν την εκμετάλλευση.

Σήμανση με 2(δύο) ενώτια τύπου Ι πραγματοποιείται μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. ζώων που γεννήθηκαν μέχρι 31/12/09

2. ζώων ηλικίας κάτω των 6 μηνών όταν εγκαταλείπουν την εκμετάλλευση γέννησης για να πωληθούν σε άλλη εκμετάλλευση με σκοπό την πάχυνση ή αναπαραγωγή

3. ζώων ηλικίας κάτω των 6 μηνών όταν διενεργείται σε αυτά αιμοληψία.

4. ζώων ηλικίας κάτω των 6 μηνών όταν η εκμετάλλευση είναι υπό καθεστώς υγειονομικής επιτήρησης

Τα ζώα των παραπάνω περιπτώσεων δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ενδοκοινοτικού εμπορίου ή εξαγωγής σε τρίτη χώρα. Επίσης εάν παραμείνουν στην εκτροφή γέννησης ή προορισμού πέραν της ηλικίας των 6 μηνών σημαίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα αφαιρώντας το ενώτιο τύπου Ι από το δεξί αυτί και τοποθετώντας είτε ηλεκτρονικό ενώτιο είτε στομαχικό βώλο.

Τα αμνοερίφια ηλικίας κάτω των 6 μηνών που προορίζονται για σφαγή απευθείας από την εκμετάλλευση γέννησης στο σφαγείο σημαίνονται μόνο με ένα ενώτιο τύπου 2 στο αριστερό αυτί.

Η τοποθέτηση των βώλων και των ηλεκτρονικών ενωτίων γίνεται με ευθύνη των κτηνοτρόφων. Για την προμήθεια των ηλεκτρονικών μέσων σήμανσης οι κτηνοτρόφοι πρέπει να πάρουν Έγκριση Αγοράς από το Αγροτικό Κτηνιατρικό Γραφείο της περιοχής τους, από όπου επίσης θα προμηθευτούν υπόδειγμα ατομικού μητρώου αιγοπροβάτων για την καταχώρηση των δεδομένων της ηλεκτρονικής αναγνώρισης.

No comments:

Post a Comment

;