Σελίδες

Sunday 11 January 2009

TA ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Πηγές στο χωριό μας πάντα υπήρχαν σαν στου Σάκαλη και στην Παναγία ν’ αναβλύζουν νερό, και έτσι από καταβολής του χωριού υπήρχε ποσιμο νερό εντός του χόρου του χωριού.




Έξω από το χωριό και κοντά στα ποτιστικά χωράφια τού χωριού ήταν επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα των πηγαδιών για την άντληση νερού από το υπέδαφος.


Το νερό που συγκέντρωναν τα πηγάδια, ήταν αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων. Η πτώση της υπόγειας στάθμης του νερού δεν προέκυπτε μονό από την άντληση, αλλά και από παρατεταμένη ανομβρία.
Το πρώτο ρόλο στην ύδρευση του χωριού είχαν οι πηγές τού Σάκαλη στο κάτω χωριό και της Παναγίας στο πάνω χωριό.
Τα πηγάδια από ότι γνωρίζω μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, χρησιμοποιούταν για την ύδρευση των ποτιστικών.
Οι συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν τότε κατά την κατασκευή τους προκαλούν θαυμασμό γι' αυτούς τους εργάτες που εργάζονταν κάτω αντίξοες συνθήκες αφού δεν υπήρχαν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και προστασίας.


Η εξόρυξη του πηγαδιού ήθελε τέχνη ξεχωριστή για καλή υποστύλωση των τοιχωμάτων του κατακόρυφου κυλίνδρου - που όλο και βάθαινε στο χώμα - τη μεταφορά των μπαζών, το κυκλικό χτίσιμο με την κουβαλητή, πελεκημένη, πέτρα πάνω σε στέρεο υπέδαφος, την απομάκρυνση του λασπόνερου, τη διαρκή και προσεκτική επιτήρηση της κατασκευής για να προλάβουν το ατύχημα από ξαφνική κατάρρευση των τοιχωμάτων, το ανέβασμα της σκαλωσιάς, ως την κορυφή.


Την όμορφη παρουσία του πηγαδιού πάνω από τη γη. Μέχρι να βγάλουν το γάργαρο νερό από ένα βάθος δεκάδων μέτρων, η αγωνία της προσμονής έφτανε στο κατακόρυφο και δίκιο είχαν να χαίρονται μάστοροι και μαθητάδες και νοικοκυραίοι, που οπωσδήποτε φρόντιζαν να «στοιχειώσουν» το πηγάδι τους στο θεμελίωμα, για να μένει στην αιωνιότητα και να ξεδιψάει δροσίζοντας ανθρώπους και ζωντανά, λουλούδια και λαχανικά.
Τώρα η κλεψύδρα που καθόριζε το χρόνο τους άδειασε, η εποχή τους πέρασε, ο κουβάς τους δεν πρόκειται πιά να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά τους.
Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάποια πρόνοια από την Κοινότητα ή τον πολυτιστικό σύλλογο ή από οποιαδήποτε άλλη αρχή να κρατήσει ένα πηγάδι που να δείχνει την παλιά εποχή με τις ραβδώσεις στις πλάκες του στομίου από τη χρήση των σχοινιών, αλλα θα είναι κρίμα αυτό το κομάτη της ιστορίας του χωριού να καταστραφεί από την πάροδο του χρόνου.

No comments:

Post a Comment

;