Σελίδες

Saturday 4 August 2012

Τη συμπαράστασή του προς το Δήμο Σπάρτης δηλώνει ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας

Τη συμπαράστασή του προς το Δήμο Σπάρτης δηλώνει ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας στην προσπάθεια για εξεύρεση αποδεκτής και μόνιμης λύσης στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι θα στηρίξει την εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος ανακύκλωσης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, σε συνεργασία με τη Λακωνική Βιοενεργειακή».
Η ανακοίνωση του ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. παρακολουθεί με ιδιαίτερο και ζωηρό ενδιαφέρον όλα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Σπάρτης και αφορούν το σοβαρότατο πρόβλημα της ολοκληρωμένης  διαχείρισης των απορριμμάτων. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας δεν έχει ειπωθεί τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο απ’ αυτά που εδώ και είκοσι χρόνια διακηρύττει και προτείνει  να εφαρμοσθούν ο Σύλλογός μας.

Πράγματι από το 1990 έως σήμερα ήμαστε οι πρώτοι και διαχρονικά συνεπείς εισηγητές της ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαχωρισμό στην πηγή. Τη μέθοδο αυτή που εφάρμοζαν ήδη με επιτυχία πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες την προτείναμε, άλλοτε εγγράφως και άλλοτε προφορικώς, σε όλους τους κ.κ. Δημάρχους της Λακωνίας και ιδίως στο Δήμο Σπάρτης που είναι ο μεγαλύτερος του Νομού μας, αλλά συναντήσαμε την αδιαφορία, την αδράνεια, την άγνοια και τον ανεύθυνο εφησυχασμό των αρμοδίων.

Φτάσαμε έτσι σε αδικαιολόγητο κλίμα κοινωνικής έντασης και  αντιπαράθεσης, όταν οι κάτοικοι των οικισμών πέριξ του ΧΑΔΑ Αφισιού στη θέση «Προβατόμανδρα», ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν το αυτονόητο δηλαδή το οριστικό κλείσιμο ενός παράνομου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία,  χώρου και την αναζήτηση ενός σύγχρονου και οικολογικά συμβατού τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων. Σ’ αυτήν την κινητοποίηση, όπως και σε άλλες ανάλογες, ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. ήταν αρωγός και συμπαραραστάτης, επιμένοντας στην πάγια θέση του ότι, η μοναδική και τελεσίδικη λύση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι η εφαρμογή της ανακύκλωσής τους με διαλογή στην  πηγή.
Χαιρετίσαμε με ανακούφιση την καθυστερημένη εφαρμογή από το Δήμο Σπάρτης της ανακύκλωσης συσκευασιών με τους μπλε κάδους, επισημαίνοντας όμως πως αυτός ο τρόπος ανακύκλωσης είναι μερικός, αποσπασματικός, προβληματικός και δεν αποτελεί οριστική κι ολοκληρωμένη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Γι’ αυτό και σταθήκαμε αλληλέγγυοι στην   πρωτοβουλία πολλών συμπατριωτών μας, με επικεφαλής τον κ. Σταύρο Αργυρόπουλο, για τη δημιουργία μιας εταιρίας κοινωνικής βάσης (ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ), προκειμένου να αρθεί το τεχνητό αδιέξοδο που κάποιοι δημοτικοί παράγοντες δημιούργησαν, φτάνοντας στο σημείο να υιοθετούν οικονομικά βεβαρημένες και περιβαλλοντικά επικίνδυνες μεθόδους όπως είναι  η καύση των απορριμμάτων.

Τώρα, με καθυστέρηση ετών, βλέπουμε τη δημοτική μας αρχή να συζητά σε πρώτη φάση την εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος ανακύκλωσης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, συνεργαζόμενη με τη ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δηλαδή με την ίδια τη σπαρτιατική κοινωνία, η οποία είναι έτοιμη πλέον να περάσει σε μια άλλη εποχή ενεργού λαϊκής συμμετοχής, χωρίς δυσώδεις κάδους απορριμμάτων κι επικίνδυνους ΧΑΔΑ, με ανακύκλωση του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, με ανταποδοτικότητα η οποία θα φτάνει έως και  την τσέπη του απλού πολίτη.

Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας σ’ αυτήν την προσπάθεια και προσμένουμε πολύ σύντομα από το Δήμο Σπάρτης, γιατί δεν υπάρχουν πλέον τα  χρονικά περιθώρια, να ξεκινήσει την εφαρμογή της ανακύκλωσης, κινητοποιώντας όλους τους συλλογικούς φορείς και τα σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης και της περιοχής μας, ώστε αυτή να είναι απολύτως επιτυχής και αποτελεσματική. Θα ήταν απολύτως τραγικό, αν κι αυτή την ύστατη στιγμή, ολιγωρήσουμε κι αφήσουμε την τελευταία ευκαιρία να χαθεί, βάζοντας τους δημότες – συμπολίτες μας στην οδυνηρή περιπέτεια των προστίμων που έρχονται».

No comments:

Post a Comment

;