Σελίδες

Friday 31 August 2012

Εντυπώσεις και προσδοκίες από την εκδήλωση στην Ακρόπολη της Σπάρτης


Είναι από τις φορές, όλο και πιο σπάνιες, που οι προσδοκίες δεν διαψεύδονται. Στον χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης μπροστά μας το αρχαίο θέατρο, η πόλη και ο Ταΰγετος πατρικά να την σκέπει.

Η πρόσκληση ενημέρωνε για το περιεχόμενο και τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου 2012: το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», ο Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ», η Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Ομιλία του κ. Παρασκευά Ματάλα, Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης και η νεώτερη πόλη: μία μοιραία σχέση και το τοπίο της».
Όπως συμβαίνει, ωστόσο, στις περιπτώσεις που οι φίλοι μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους με ένα «Κρίμα, που δεν ήσουν εκεί», πολλές φορές οι πληροφορίες είναι ελλιπείς, γιατί υπάρχουν εκδηλώσεις που βιώνονται και δεν περιγράφονται.
O Γιώργος Γιαξόγλου, Πρόεδρος του Σωματείου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου, που φέρει το όνομα του ιδρυτή του Μουσείου, «Παναγιώτης Σταματάκης», καλωσόρισε ένα πολυπληθές κοινό, απευθύνοντας ευχαριστίες στους συνδιοργανωτές αλλά και σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την εκδήλωση: τον Δήμο Σπάρτης και ειδικά στον αντιδήμαρχο Φάριδος Νικήτα Βλάχο για την κατ’εξακολούθηση αρωγή του, την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, την Πνευματική Εστία Σπάρτης, τον Σύλλογο Φίλων της Αναβρυτής και τον Δήμο Σπάρτης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροκαμπίου.
Τον λόγο, στη συνέχεια, έλαβε ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» που στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στο ιστορικό της σύμβασης για τη μελέτη της αποκατάστασης του θεάτρου, την οποία χρηματοδότησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με το ποσόν των 111.000 ευρώ.
Ακολούθησε η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανατέα, η οποία αναγνώρισε την ολιγωρία της πολιτείας στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Σπάρτης, και της ευρύτερης περιοχής, και διαβεβαίωσε ότι, όσο και όπου μπορεί, θα συνδράμει στην ανατροπή αυτής της στάσης.
Επόμενος ομιλητής ο αρχιτέκτων-μηχανικός Γουλιέλμος Ορεστίδης, υπεύθυνος της μελέτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενό της (αποτυπώσεις, τεκμηρίωση, συντήρηση, αποκατάσταση). Η επιλογή του κ. Ορεστίδη οφείλεται στις συστάσεις του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο οποίος θα συμπαρίσταται ως αληθινός δάσκαλος στο έργο του μαθητή του˙ ενέργεια που υποδεικνύει και την ηθική στάση δάσκαλου προς μαθητή.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ο συμπατριώτης μας Παρασκευάς Ματάλας. Από τους επιστήμονες που καταξιώνουν την έρευνα και την επιστήμη τους. Ο Παρασκευάς Ματάλας με ένα πλούσιο εικαστικό υλικό παρέσυρε τους ακροατές του σε ένα μακρύ ταξίδι και τους κατέστησε συνοδοιπόρους μιας περιηγητικής περιπέτειας που άρχισε τον 14ο αιώνα με τον Κυριακό Αγκωνίτη και ολοκληρώθηκε τον 19ο με την ίδρυση της νέας πόλης.
Ακροατές-συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι που το κατέστησε δυνατό η έρευνά του, σε ξένες και δικές μας βιβλιοθήκες, καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο των επιστημονικών του γνώσεων, χάρη στο οποίο μπόρεσε να εντάξει το μέρος στο όλο και κυρίως η προσωπική του συμβολή στον συνδυασμό των στοιχείων της έρευνάς του και στην εξαγωγή των συμπερασμάτων του.
Σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή, πρωταγωνιστής το αρχαίο θέατρο, σηματωρός των βημάτων των περιηγητών, σημείο αναφοράς των εντυπώσεών τους, συνομιλητής της απολαυστικής θέας, σκηνικό της ιστορίας της πόλης και καθοριστικός παράγοντας της σχέσης της με το τοπίο.
Οι θέσεις του ομιλητή είχαν άμεση επαφή με τον χώρο, κι αυτή η επαφή, υπήρξε καθοριστική στην επιτυχία της εκδήλωσης. Μιας εκδήλωσης που, όπως επισήμανε στον επίλογό του ο Βασίλης Γεωργιάδης, αναδεικνύει τη δυναμική των αρχαιολογικών μας χώρων που ως πολίτες της Σπάρτης οφείλουμε να τους ξαναδούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση τους μαζί τους.
Ο αέρας έπαιρνε τις κουβέντες και, εκεί στο αρχαίο θέατρο, ακούγονταν εγκωμιαστικά τα σχόλια κι από έναν παρελθόντα χρόνο, που επιζούσε ανάμεσα στα ερείπια  της ακρόπολης. Στο χέρι μας είναι, αυτόν τον παρελθόντα χρόνο, να τον καταστήσουμε παρόντα και μέλλοντα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, πέραν των μελών και φίλων των συνδιοργανωτών φορέων, ο Βουλευτής Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανατέα, ο Πρόεδρος του Σωματείου  «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ο Δήμαρχος Ευρώτα Ιωάννης Γρυπιώτης και ο κ. Χρήστος Μακρής ως εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης.


No comments:

Post a Comment

;