Σελίδες

Tuesday 11 October 2011

Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για την κτηνοτροφία ζήτησε ο ΣΕΚ από την Σπάρτη

Στην στήριξη της κτηνοτροφίας η οποία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη και δύσκολη θέση με συγκεκριμένα μέτρα, στην αυτόνομη λειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ, στην απλοποίηση της έκδοσης αδειών και σε αυστηρούς ελέγχους σε κρέατα και γαλακτοκομικά, εστιάστηκε μεταξύ άλλων η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Κ. Παναγιώτη Πεβερέτου, κατά την διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Η κτηνοτροφία στην Πελοπόννησο», που πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στην Σπάρτη.
Η διοργάνωση ήταν του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βόρειας Λακωνίας, και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των κτηνοτρόφων.
Εκτός από τον πρόεδρο του ΣΕΚ, κ. Πεβερέτο, ομιλητές στην ημερίδα ήσαν επίσης: ο Κολυβάς Ιωάννης -Προϊστάμενος Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Γεωργούδης Ανδρέας -Καθηγητής Πανεπιστημίου -Πρόεδρος ΕΛΟΓΑΚ, ο Γίτσας Ελευθέριος -Αντιπρόεδρος ΣΕΚ, Ντάρμος Γεώργιος - Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βόρειας Λακωνίας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι βουλευτές της ΝΔ. κ.κ. Δαβάκης Αθανάσιος και Αποστολάκος Γρηγόριος, η Αντιπεριφεριάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κ. Τζανετέα Αδαμαντία, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Πουλοκέφαλος Γεώργιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Λακωνίας κ. Στρατηγάκος Ηλίας, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πετράκος Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Καρμοίρης Ιωάννης και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Προκοβάκης Νικόλαος.
Επίσης στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τσιφόρος Ιωάννης, η τέως Βουλευτής Επικρατείας και υποψήφια βουλευτής ΝΔ Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο τέως Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Κων/νος Σκιαδάς καθώς και  στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν αφενός να παρουσιάσει το σημαντικό ρόλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κτηνοτροφία και ιδιαίτερα στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας και αφετέρου να προβάλλει το γενικότερο ρόλο της κτηνοτροφίας, ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας και ταυτόχρονα να αναδείξει τα υφιστάμενα προβλήματα και να  προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Βασική επιδίωξη του ΣΕΚ είναι να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Έλληνα κτηνοτρόφου και προς την κατεύθυνση αυτή πρωτοστατεί στη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων και οργανώνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ στην περιφέρεια εκεί όπου χτυπά η καρδιά της κτηνοτροφίας.
Από τον Πρόεδρο του ΣΕΚ κ. Πεβερέτο παρουσιάστηκε η κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας σήμερα τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές του κλάδου. 
Εστιάστηκε σε πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία όπως:
  1. Η ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας η οποία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη και δύσκολη θέση με μέτρα όπως:
  • Πάγωμα των χρεών των κτηνοτρόφων για 3 χρόνια.
  • Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά εισροών, ιδιαίτερα ζωοτροφών.
  • Υπαγωγή των ζωοτροφών στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.
  • Επιστροφή σε όλους τους κτηνοτρόφους του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί της αξίας πώλησης των προϊόντων τους.
  1. Η αυτόνομη λειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ και η άμεση εξαίρεσή του από το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει τη συγχώνευσή του με τους τρεις οργανισμούς  ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ.
  2. Η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών λειτουργίας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  3. Η  ανάγκη ύπαρξης αυστηρότατων έλεγχων στην αγορά στο γάλα, στα τυριά και στο κρέας ώστε να εξαλειφθούν οι ελληνοποιήσεις και να προστατεύεται  τόσο το καταναλωτικό κοινό όσο και το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου.
  4. Η νομική προστασία της Φέτας στις αγορές εκτός Ε.Ε. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει ο ΣΕΚ, με τη στήριξη  του ΕΛΟΓΑΚ  για την προστασία της Φέτας στην Τουρκία την Ινδία και την Κίνα.
Ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή της ημερίδας πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΚ στη Σπάρτη το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

No comments:

Post a Comment

;