Σελίδες

Friday 27 August 2010

Νέα διοικητική διαίρεση της χώρας. Ο αριθμός των λακώνων συμβούλων σε περιφέρεια και δήμους

Οκτώ μέλη από τη Λακωνία θα εκλέγονται για το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, βάσει των αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση που δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και αφορούν σε μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
Στην πρώτη απόφαση που αφορά στον καθορισμό του αριθμού των δημοτικών συμβούλων αναφέρεται ότι ο «Καλλικράτης» προβλέπει τη διατήρηση των σημερινών δήμων και κοινοτήτων ως περιφέρεια για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, προκειμένου να υπάρχει πλήρης και ουσιαστική αντιπροσώπευση όλων των δημοτικών ενοτήτων ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Επιπλέον, στις μεγάλες πόλεις που διαιρούνται σε Δημοτικά Διαμερίσματα, ως εκλογική περιφέρεια ορίζονται τα σημερινά Δημοτικά Διαμερίσματα, τα οποία μετονομάζονται από 1/1/2011 σε Δημοτικές Κοινότητες με αυξημένες αρμοδιότητες.
Στη δεύτερη απόφαση που αφορά στον ορισμό του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κατά κανόνα ως εκλογική περιφέρεια ορίζεται η γεωγραφική περιοχή των σημερινών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Όπως προβλέπουν οι διατάξεις της μεταρρυθμισης «Καλλικράτης», οι άμεσα αιρετοί αντιπεριφερειάρχες ορίζονται σε επίπεδο νομού, με εξαίρεση την Αττική όπου ορίζονται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θα είναι 51μελές, από τα οποία η Λακωνία θα εκλέξει τα οκτώ, ενώ από τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας θα εκλέγονται οκτώ μέλη από την Αρκαδία, δεκατέσσερα από τη Μεσσηνία, δώδεκα από την Κορινθία και εννέα από την Αργολίδα.
Τα Δημοτικά Συμβούλια των νέων δήμων για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θα αποτελούνται από 41 μέλη για το Δήμο Σπάρτης, 27 για τον καθένα από τους δήμους Ευρώτα, Μονεμβασίας και Ανατολικής Μάνης, ενώ για το δήμο Ελαφονήσου από 13.
Πηγή:http://www.lakonikos.gr

No comments:

Post a Comment

;