Σελίδες

Tuesday 29 June 2010

Εκδήλωση αστρονόμων με παρατηρητήριο στον Πάρνωνα


Με συνδιοργανωτές την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι» και την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων», θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Ιουλίου στον Πάρνωνα, η «4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων».
Πρόκειται για το μεγαλύτερο αστρονομικό γεγονός του καλοκαιριού, αφού οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία για όλους όσοι ασχολούνται με το χόμπυ της ερασιτεχνικής αστρονομίας στη χώρα μας, συνεισφέροντας στην επαφή και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ερασιτεχνών αστρονόμων, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν την ευκαιρία για παρατήρηση σε σκοτεινό ουρανό, μακριά από τα φώτα των πόλεων.
Η «4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων», περιλαμβάνει παρατήρηση με τηλεσκόπια τις νύχτες της Παρασκευής και του Σαββάτου (9 και10/7), μαθήματα ουρανογραφίας, έξι πρακτικά σεμινάρια (workshops) πάνω σε θέματα παρατήρησης από έμπειρους ερασιτέχνες αστρονόμους, δύο ομιλίες από τους καθηγητές αστροφυσικής κ.κ. Παναγιώτη Νιάρχο και Κανάρη Τσίγκανο, καθώς και ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία στα καταπράσινα μονοπάτια του Πάρνωνα.
Ο χώρος παρατήρησης ο οποίος περικλείεται από δάσος βρίσκεται κάτω από το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης (ύψος 1420 μέτρα), και απέχει περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα και μία ώρα από την Τρίπολη.
Στη σχετική ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν: «Η τοποθεσία συνδυάζει διάφορα πλεονεκτήματα για την αστρονομική παρατήρηση όπως ο μεγάλος σε έκταση, επίπεδος και καθαρός χώρος στον οποίο μπορεί να στηθεί μεγάλος αριθμός τηλεσκοπίων και ο σκοτεινός ουρανός από κάθε πλευρά του ορίζοντα, ενώ σημαντική είναι και η ανοιχτή θέα προς τον νότιο ουρανό, του οποίου οι αστερισμοί παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τους θερινούς μήνες. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου ο οποίος φθάνει μερικά μέτρα πριν το χώρο παρατήρησης».
Όσον αφορά στη διαμονή, οι συμμετέχοντες μπορούν να κατασκηνώσουν κάτω από τα δέντρα που περικλείουν το χώρο παρατήρησης ή εναλλακτικά να διανυκτερεύσουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια των διπλανών χωριών ( Άγιος Πέτρος, Καστάνιτσα και Βαμβακού).
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εν λόγω εξόρμηση, θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης, http://www.astroexormisi2010.gr, απ’ όπου παρέχονται και περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή http://www.lakonikos.gr/  

No comments:

Post a Comment

;