Σελίδες

Friday 20 October 2023

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ "ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ" 2023

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ
                                                                                        Καρυές Λακωνίας 2018

Α.   ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022 ΣΕΠ

(ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ #34/27-9-2023 ΤΟΥ Δ.Σ.)

 

Το ΔΣ κατά τη συνεδρίασή του στις 27/9/2023 ενέκρινε ομόφωνα τον παρακάτω απολογισμό του παρελθόντος έτους, με συνοπτική παραπομπή στα πεπραγμένα της θητείας της Διοίκησης από 1ης Οκτωβρίου του 2021 έως 30ης Σεπτεμβρίου 2023.

Στον σύνδεσμο http://www.karyes.gr/newsfeed/20210907.htmll ιστοσελίδας των ΚΑΡΥΏΝ, karyes.gr, δημοσιεύεται ο Συνοπτικός Απολογισμός Δράσης της περιόδου Μαρτίου 2019 - Σεπτεμβρίου 2021, της πρώτης Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ,  με παραπομπή 

στην ιστορική Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων των ΚΑΡΥΏΝ την 22α Οκτωβρίου 2017 και 

στην εν συνεχεία ιστορική επιτυχία της Ομάδας που διαπραγματεύτηκε την εκχώρηση του ενεργητικού του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΎΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ στους δικαιούχους κατοίκους των ΚΑΡΥΏΝ, τον Μάϊο του 2019, μετά από τριάντα τρία  (33 !!) χρόνια κωλυσιεργίας, αδράνειας και αστοχιών των εμπλεκομένων.

Ακολουθεί ο αντίστοιχος Απολογισμός Δράσης του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ της περιόδου Οκτωβρίου 2021 - Σεπτεμβρίου 2023.

Η αναδρομή στα όσα επιτεύχθηκαν την περίοδο 2017 - 2023 είναι ο ιδανικός τρόπος απότισης τιμής στον αείμνηστο Ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ.

Είναι, παράλληλα, η ευκαιρία αναγνώρισης των παραμέτρων υποδειγματικής ανιδιοτελούς προσφοράς  στις ΚΑΡΥΈΣ από όλα τα μέλη των Διοικήσεων του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ και επίτευξης των στόχων που οι κάτοικοι του χωριού τους εμπιστεύθηκαν. 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΉ:

Η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ παρά την εχθρική επίθεση που δέχτηκε από τους "υποτιθέμενους" θεματοφύλακες του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΎΜΑΤΟΣ στην Πολιτεία Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ενήργησε σθεναρά και αποφασιστικά, με επαγγελματισμό και μεθοδικότητα, τόσο για την απόκρουση της επίθεσης (επί της ουσίας, κατά των δικαιούχων κατοίκων των ΚΑΡΥΏΝ), όσο και για την υλοποίηση έργων και δράσεων που ενέκριναν οι Γενικές Συνελεύσεις της 3ης Οκτωβρίου 2021 και της 16ης  Οκτωβρίου 2022, λαμβάνοντας, παράλληλα, προφυλάξεις και πρόνοια για το απευκταίο ενδεχόμενο καταδικαστικής απόφασης από το Πρωτοδικείο Σπάρτης, στο οποίο εκδικάστηκε η υπόθεση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης και κατά του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ.

Το ΔΣ περιόρισε δραστικά τις προγραμματισμένες δράσεις του, για να μην εμπλακεί σε συνεργασίες και οικονομικές συμφωνίες που δεν θα είχε την δυνατότητα να εκπληρώσει σε περίπτωση καταδικαστικής Πρωτόδικης απόφασης.


  1.  Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΏΝ ΜΈΤΡΩΝ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ 

Όπως ενημερώθηκαν οι απανταχού Καρυάτες από την λογοδοσία του προηγούμενου έτους, η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ προέβλεψε με αυτοπεποίθηση την θετική υπέρ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ απόφαση του Πρωτοδικείου Σπάρτης.

Η αυτοπεποίθηση της Διοίκησης βασιζόταν στις ορθές εκτιμήσεις, στις σωστές αποφάσεις και στις κατάλληλες ενέργειες,  

της επαγγελματικής και με μεθοδικότητα διαχείρισης της υπόθεσης, 

της επιλογής της Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Παρασκευής Παπαρσενίου να χειριστεί την υπόθεση που διέπεται από τους νόμους της Πολιτείας Μίσιγκαν των ΗΠΑ,

της αξιοποίησης του Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου για θεμελίωση όσων διατάξεων των ως άνω νόμων σχετίζονται με την υπόθεση,

της αναζήτησης και της έως ένα βαθμό εξασφάλισης της εθελοντικής συνεργασίας του κορυφαίου Ελληνικής καταγωγής δικηγόρου των ΗΠΑ κ. Παναγιώτη Σιάχου, με ρίζες καταγωγής από τις ΚΑΡΥΈΣ,

της συλλογής και της διάθεσης του όγκου των στοιχείων στο δικηγορικό γραφείο της κας Παπαρσενίου, που ήταν διαθέσιμα στο ΣΩΜΑΤΕΊΟ και στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και σχετίζονταν με το ΚΑΤΑΠΊΣΤΕΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ,

της διαρκούς συμμετοχής μας στην αναλυτική αξιοποίηση αυτών των στοιχείων με το νομικό γραφείο της κας Παπαρσενίου,

της προετοιμασίας των μαρτυρικών καταθέσεων (προφορικών και γραπτών) εκ μέρους του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, υπό την καθοδήγηση της κας Παπαρσενίου,

της λεπτομερούς προετοιμασίας της παρουσίας μας, από κοινού και σε συνεργασία με την Μητρόπολη, στην εκδίκαση της υπόθεσης,

της καταγραφής και της αξιοθαύμαστης κωδικοποίησης της μακράς σειράς των επιχειρημάτων του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ από την κα Παπαρσενίου για την απόρριψη της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον μας, παράλληλα με την θεμελίωση της ολοσδιόλου αβάσιμης διεκδίκησης επιστροφής των χρημάτων στις ΗΠΑ και

της ενδελεχούς έρευνας και πλήρους ελέγχου κάθε στοιχείου και τοποθέτησης για την άρτια κατάρτιση της υπερασπιστικής γραμμής του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ κατά των εναγόντων, της Κιμ Χιλ και του Μιχάλη Κερχουλά.

Προκύπτει ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το θριαμβευτικό αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί κυρίως και πρωτίστως σπουδαία ΝΙΚΗ των κατοίκων των ΚΑΡΥΏΝ, με την κατοχύρωση για πάντα των χρημάτων του αείμνηστου Ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ στην γενέτειρά του ΚΑΡΥΈΣ !!!

Η επόμενη Διοίκηση, θα πρέπει να σταθμίσει τα οφέλη και τα ρίσκα της προσφυγής κατά της Κιμ Χιλ και του Μιχάλη Κερχουλά, διεκδικώντας το σημαντικό κόστος της εκδίκασης των κατά του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ασφαλιστικών μέτρων αφενός και αφετέρου των εξαιτίας τους αποθεματικών  ζημιών της επί δεκαετίες κωλυσιεργίας και  αδράνειας εκτέλεσης, αλλά και παραποίησης της επιθυμίας του αείμνηστου Ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ για την πλήρη αξιοποίηση του κληροδοτήματός του στις ΚΑΡΥΈΣ. 

 

  1.  ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΌΡΩΝ 

Μετά την επιτυχία του έργου της Γεώτρησης στην θέση "ΚΑΡΒΈΛΟ" επί της προηγούμενης Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, παρόντος του ομογενή Ευεργέτη "μπάρμπα"" ΠΆΝΟΥ ΚΟΨΙΑΎΤΗ που κατέθεσε το ποσό των εκατό χιλιάδων δολαρίων για την εξασφάλιση (για δεύτερη φορά) πόσιμου νερού στην γενέτειρά του, η παρούσα Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση των ΈΡΓΩΝ ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΆΤΙΝΩΝ ΠΌΡΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΥΏΝ, με έμφαση στην ολοκλήρωση του ζωτικής σημασίας έργου της παραπάνω Γεώτρησης. 

 

Συγκεκριμένα: 

2.1. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΆΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΏΤΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΎ 

Ολοκληρώθηκαν: 

Ο οικίσκος στέγασης της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης.

Τα απαιτούμενα έργα αντιστήριξης στον χώρο της Γεώτρησης και

 η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Η εγκατάσταση του αντλητικού συστήματος, κατά τα συμβατικά προβλεπόμενα από τον ανάδοχο του έργου της  Γεώτρησης.

Η διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού, περιλαμβανομένου Inverter και συστήματος ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ της Γεώτρησης και της Κεντρικής Δεξαμενής Ύδρευσης των ΚΑΡΥΏΝ.

Η υποβολή (στη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με κοινοποίηση στη ΔΕΥΑ Σπάρτης, αίτησης ΆΔΕΙΑΣ ΧΡΉΣΗΣ ΝΕΡΟΎ, συνοδευόμενη από την χημική ανάλυση του νερού της Γεώτρησης που αποδεικνύει την άριστη ποιότητα του νερού σε όλους τους δείκτες.

Η Τεχνική Έκθεση διάνοιξης και κατασκευής αγωγού για την μεταφορά του νερού από την Γεώτρηση στην Κεντρική Δεξαμενή Ύδρευσης των ΚΑΡΥΏΝ και η προώθησή της στην ΔΕΥΑ Σπάρτης, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου  και σημειώσεων της εκ ΚΑΡΥΏΝ διακεκριμένης Υδρολόγου Μηχανικού κας Γεωργίας Λεβεντάκη.

  Τα Τεύχη του Έργου, πόνημα απαιτητικό με συγκεκριμένα παραδοτέα,

α) το Τεύχος Τεχνικής Περιγραφής και Υδραυλικών Υπολογισμών του Αγωγού,

β) το Τεύχος Αναλυτικών Προσμετρήσεων και Προϋπολογισμού του έργου (με δύο εκδόσεις του προϋπολογισμού) και 

γ) το Τεύχος Κατασκευαστικών Σχεδίων του Αγωγού μεταφοράς του νερού από την Γεώτρηση στην Κεντρική Δεξαμενή Ύδρευσης των ΚΑΡΥΏΝ.

 

ΣΗΜΕΊΩΣΗ:

Η κα Γεωργία Λεβεντάκη, διακεκριμένη Υδρολόγος Μηχανικός, έχει προσφέρει αφιλοκερδώς για τις ΚΑΡΥΈΣ τις πολύτιμες υπηρεσίες της στο ΣΩΜΑΤΕΊΟ για 

α) τον έλεγχο και επεμβάσεις επί της Τεχνικής Έκθεσης διάνοιξης του Αγωγού, 

β) την εκπόνηση των άνω αναφερθέντων Τευχών για τα αναλυτικά δεδομένα του έργου του Αγωγού,

γ) την μετέπειτα εκπόνηση των επιμέρους κατά μήκος του Αγωγού αναλυτικών κατασκευαστικών προδιαγραφών (και προδιαγραφών των απαιτούμενων υλικών), βάσει των οποίων η ΔΕΥΑ Σπάρτης διεξήγαγε την διαδικασία της πρόσκλησης και αξιολόγησης των προσφορών για την ανάδειξη του εργολάβου και της ανάθεσης υλοποίησης του έργου,

δ) την συμμετοχή της στην επίβλεψη του έργου και 

ε) την δηλωμένη πρόθεσή της να συμμετάσχει και στην παραλαβή του έργου από την ΔΕΥΑΣ Σπάρτης.

Το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ την συγχαίρει και την ευχαριστεί για την πολύτιμη εθελοντική συμβολή της, παρά τις αυξημένες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις της, δεδομένου ότι έχει αρνηθεί ρητά την αποδοχή έστω και συμβολικής αμοιβής για την σημαντική και ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΉ προσφορά της στις ΚΑΡΥΈΣ !!! 

Η διαδικασία επιλογής και προμήθειας των σωλήνων και εξαρτημάτων για την κατασκευή του αγωγού, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο αρνητικής απόφασης του Πρωτοδικείου Σπάρτης για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ. Και σε αυτήν την διαδικασία συνέβαλε ουσιαστικά η κα Γεωργία Λεβεντάκη.

Οι επανειλημμένες διαπραγματεύσεις της Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ με τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Δούκα, την Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ κα Δεδεδήμου και τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ κ. Τρακάκη, καθώς και την γραπτή από 10/5/2022 απαίτηση για την χρηματοδότηση του έργου από την ΔΕΥΑΣ (ηλεκτροδότησης της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης, διάνοιξης και κατασκευής του αγωγού, προμήθειας σωλήνων και εξαρτημάτων), παράλληλα με την εξασφάλιση της άδειας χρήσης νερού και της άδειας της εγκατάστασης, καθώς και της ανάληψης των απαιτούμενων διαδικασιών ετοιμασίας της προκήρυξης και της σύμβασης ανάθεσης, διενέργειας του διαγωνισμού επιλογής του ανάδοχου, ανάθεσης και επίβλεψης του έργου με τη συμμετοχή του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ και τον όρο αξιοποίησης του δυναμικού των ΚΑΡΥΏΝ στο έργο. Των διαπραγματεύσεων που συνεχίστηκαν ανεπιτυχώς, ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ, στο οποίο αποφασίστηκε η ανάληψη των προαναφερθέντων, πλην της χρηματοδότησης από την ΔΕΥΑΣ του έργου της διάνοιξης και κατασκευής του αγωγού και της προμήθειας των απαιτούμενων υλικών, εξαιτίας της τρέχουσας σοβαρής οικονομικής αδυναμίας της ΔΕΥΑΣ. Η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, σταθμίζοντας αυτά τα δεδομένα και παράλληλα το σοβαρό πρόβλημα της ανεπάρκειας πόσιμου νερού τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου καθώς και την έγκριση από την Γενική Συνέλευση του προϋπολογισμού του έργου, αποδέχτηκε την απόφαση της ΔΕΥΑΣ μη έχοντας εναλλακτική επιλογή αφενός και αφετέρου μηνύοντας στην ηγεσία της ΔΕΥΑΣ και στον Δήμαρχο Σπάρτης ότι όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το έργο, οι κάτοικοι των ΚΑΡΥΏΝ μέσω του Τοπικού Συμβουλίου και των φορέων του χωριού, πρωτοστατούντος του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, θα διεκδικήσουν το δίκαιο αίτημα της μείωσης των χρεώσεων των κατοίκων του χωριού για μια σειρά ετών και μέχρι της απόσβεσης της επένδυσης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ για την εξασφάλιση της ύδρευσης των ΚΑΡΥΏΝ για τις επόμενες δεκαετίες και ενόψει της χρόνο με το χρόνο επιδεινούμενης λειψυδρίας.

Το σφράγισμα της Γεώτρησης Λαμπράκη, κατόπιν απαίτησης της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου η άδεια χρήσης νερού που είχε εκδοθεί για την Γεώτρηση Λαμπράκη να ακυρωθεί και να εκδοθεί στη θέση της άδεια χρήσης νερού για την Γεώτρηση ΚΑΡΒΕΛΟ.

Η εξασφάλιση, επιτέλους, της άδειας χρήσης νερού 12  μήνες (!!) μετά τη υποβολή της αίτησης και μετά από σειρά εντάσεων, παρακλήσεων, διαμαρτυριών και παρεμβάσεων για την υπέρβαση των αφόρητων και αδικαιολόγητων εν πολλοίς, γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η ταλαιπωρία διερεύνησης και αναζήτησης των διαδικασιών που ισχύουν στην συγκεκριμένη περίπτωση διέλευσης τμήματος του αγωγού σε περιοχή Natura. Και εδώ συνέβαλε η κα Γεωργία Λεβεντάκη.

Η επίτευξη συμφωνίας για την σύσταση από την ΔΕΥΑΣ Τεχνικής Επιτροπής υπεύθυνης για την όλη διαχείριση υλοποίησης του έργου με τη συμμετοχή του εντεταλμένου εκπροσώπου του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, του κ. Βασίλη Βαγενά.

  Η μακρόσυρτη διαδικασία ετοιμασίας, έγκρισης και υπογραφής σύμβασης δωρεάς των εγκαταστάσεων του έργου από το ΣΩΜΑΤΕΊΟ στην ΔΕΥΑΣ.

Η υποβολή στην ΔΕΥΑΣ και η εκ μέρους της αποδοχή της εξονυχιστικής μελέτης των επιμέρους κατασκευαστικών έργων και τεχνικών προδιαγραφών των απαιτούμενων υλικών, καθώς και των οδηγιών και παραμέτρων κατασκευής του αγωγού που εκπονήθηκαν από την κα Γεωργία Λεβεντάκη.

Η βάσει της ως άνω μελέτης ετοιμασία από την ΔΕΥΑΣ της πρόσκλησης  εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τους όρους α) να έχει αποφασιστικό λόγο η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ στην επιλογή του ανάδοχου και β) να αξιοποιηθεί από τον ανάδοχο του έργου η διαθέσιμη στις ΚΑΡΥΈΣ τεχνολογική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό για την εκτέλεση του έργου.

Η έγκριση της ως άνω προκήρυξης και πρόσκλησης υποψηφίων εργολάβων.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου του έργου.

Η αξιολόγηση της ανταπόκρισης στον διαγωνισμό, η στάθμιση των όρων προσφοράς και η εκτίμηση να προτιμηθεί η ανάθεση του έργου με βασικό κριτήριο την εκκίνηση κατασκευής του έργου εντός του 2023, αντί της επανάληψης του διαγωνισμού για επίτευξη καλύτερων οικονομικών όρων με ορατούς όμως κινδύνους α) μη επίτευξης καλύτερων όρων, β) μη ανταπόκρισης ενδιαφερόμενων και γ) περαιτέρω χρονικών καθυστερήσεων.

Η λήψη απόφασης από το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ και η από κοινού με την ΔΕΥΑΣ απόφαση ανάθεσης του έργου.

Ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών του εργολάβου για την κατακύρωση του έργου σε αυτόν.

Η ετοιμασία από την ΔΕΥΑΣ της σύμβασης ανάθεσης του έργου και η υπογραφή της συνεργασίας με την ανάδοχο εργολαβική εταιρεία, ύστερα από έλεγχο και έγκριση αυτής.

Η έναρξη του έργου και η καθημερινή παρακολούθηση της πορείας διάνοιξης του Αγωγού και προόδου του έργου από μέλη του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ. 

 

2.2. ΟΙ ΜΕΛΈΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΈΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉΣ ΝΈΑΣ ΔΈΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΎ ΚΑΙ ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ

Η ΕΠΙΛΟΓΉ ΚΑΙ  ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΉ ΜΕΛΈΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉΣ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΉΣ  ΆΡΔΕΥΣΗΣ, ΧΩΡΗΤΙΚΌΤΗΤΑΣ ~30.000 κ.μ. ΝΕΡΟΎ     

Από ιδρύσεως του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ξεκίνησαν, χωρίς κόστος, αναγνωριστικές/ διερευνητικές  προσεγγίσεις και μελέτες στην περιοχή του Ρέματος της Μηλιάς για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών εντός και πέριξ του οικισμού των ΚΑΡΥΏΝ, που από την δεκαετία του 1950 εξυπηρετούνταν, έως ένα βαθμό, από την υφιστάμενη υδατοδεξαμενή ("Λίμνη"), χωρητικότητας ~3.500 κ.μ. νερού. Συνέβαλαν σε αυτό:

* Ο αείμνηστος Χρήστος Δρακόπουλος και οι εταιρείες ENVITEC και ΡΟΪΚΌΣ,

* Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και 

* Η εταιρεία ENCODIA.

Σε συνέχεια της ημιτελούς διερευνητικής μελέτης του περασμένου αιώνα από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το ΣΩΜΑΤΕΊΟ διερεύνησε την περίπτωση μικρού φράγματος στον δρόμο προς "Μούσγα" και σε άλλες θέσεις της περιοχής. 

Βάσει της ENCODIA, 

"η κατασκευή φράγματος/υδατοδεξαμενής προϋποθέτει πολυέξοδες ερευνητικές μελέτες εφικτότητας/καταλληλότητας, υπόκειται σε μακροχρόνιες διαδικασίες με αμφίβολη έκβαση και δεν ενδείκνυται λόγω απαγορευτικού κόστους" !!!

Εν γνώσει αυτών και με δεδομένη την ανάγκη κατασκευής ΝΈΑΣ ΔΈΣΗΣ και ΑΓΩΓΟΎ για την τροφοδότηση της υφιστάμενης δεξαμενής, το ΣΩΜΑΤΕΊΟ εκπόνησε πλήρη σειρά μελετών (υδρολογική, περιβαλλοντολογική, οικονομοτεχνική και κατασκευαστική), πέραν της διερεύνησης τοποθεσιών για επιλογή τοποθεσίας στην περιοχή κατάλληλης για κατασκευή υδατοδεξαμενής πολλαπλάσιας χωρητικότητας σε σχέση με την υφιστάμενη υδατοδεξαμενή, προκειμένου να καθοριστεί σε ποιο σημείο του Ρέματος της Μηλιάς θα κατασκευαστεί η Νέα Δέση, ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει με νερό και αυτήν την υδατοδεξαμενή, αν αυτό γινόταν μελλοντικά εφικτό.

Κατόπιν των απαιτούμενων διαδικασιών συνεργασίας με την ΔΕ ΚΑΡΥΏΝ και αποδοχής της δωρεάς εκ μέρους της, ενεργοποιήθηκαν οι πολύπλοκες και εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης της Νέας Δέσης και του αγωγού, οι οποίες, όπως ορθά είχε προβλέψει η ENCODIA, αποδείχτηκαν και πολύπλοκες και χρονοβόρες και δεν έχουν ως σήμερα εκδοθεί.

Εν τω μεταξύ προέκυψε από την αξιολόγηση των θέσεων για υδατοδεξαμενή ότι κατάλληλη είναι η θέση Τσακώνου Ρέμα έναντι της θέσης Αγίου Μάμμου, αν αυτό προκύψει από περαιτέρω διερευνητικές και προκαταρκτικές μελέτες για την επιβεβαίωση της καταλληλότητας και εφικτότητας κατασκευής. Ακολούθησαν, με την συμβολή του αείμνηστου Χρήστου Δρακόπουλου και χωρίς κόστος, προκαταρκτικές μελέτες για την συγκεκριμένη θέση. 

Μεσολάβησε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης και κατά του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ που οδήγησε στην στασιμότητα περαιτέρω ενεργειών.

Παρακολουθώντας, εν τω μεταξύ  ανακοινώσεις της Περιφέρειας σχετικά με χρηματοδοτήσεις αρδευτικών έργων, η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ επικοινώνησε με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και επιτελείο της με τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Βερούτη και Τζινιερη ήρθε στις ΚΑΡΥΈΣ για επιτόπου (στην περιοχή του Ρέματος της Μηλιάς) ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Σε συνέχεια αυτής της επίσκεψης του επιτελείου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, το ΣΩΜΑΤΕΊΟ συγκέντρωσε όλες τις διαθέσιμες μελέτες για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων άρδευσης καλλιεργειών στις ΚΑΡΥΈΣ και τις προώθησε μέσω του Δήμου Σπάρτης, αλλά και απευθείας στην Π.Ε. Λακωνίας, για συνέχιση και ολοκλήρωση των μελετών και για την χρηματοδότηση των στοχευμένων έργων μέσω των αντίστοιχων προγραμμάτων. 

 

3.  ΟΙ ΕΝΈΡΓΕΙΕΣ ΟΛΟΚΛΉΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΎ ΔΙΚΤΎΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑΣ ΛΥΜΆΤΩΝ (ΕΕΛ)

Σε κάθε επαφή και σε κάθε προφορική και γραπτή επικοινωνία με τον Δήμο Σπάρτης και με την ΔΕΥΑΣ, η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ έθεσε εμφατικά το θέμα της παρακολούθησης και προώθησης με κάθε μέσο της έναρξης της κατασκευής των με πλήρεις και εγκεκριμένες αρμοδίως μελέτες έργων ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου και της εγκατάστασης Βιολογικού Καθαρισμού των ΚΑΡΥΏΝ, προϋπολογισμού 1.400.000€ !!


4. ΟΙ ΕΝΈΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΉ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΔΆΤΙΝΟΥΣ ΠΌΡΟΥΣ ΔΡΆΣΕΙΣ    

Ολοκληρώθηκαν:

Ο έλεγχος και η συντήρηση της γεννήτριας της εν λειτουργία Γεώτρησης του μπάρμπα ΠΆΝΟΥ ΚΟΨΙΑΎΤΗ.

Η τσιμεντόστρωση στις δεξαμενές που τροφοδοτούνται από τη Βρύση Σάκαλη και ο καθαρισμός και τσιμεντόστρωση στη βρύση.

Ο καθαρισμός και η συντήρηση της πηγής Λεμονή.

Η εγκατάσταση εξαερισμού στο σύστημα του υδραγωγείου στην Κεντρική Δεξαμενή.

Η προμήθεια κατάλληλων σωλήνων (έναντι μικρής αναλογικά δαπάνης) για μελλοντική αξιοποίηση της Βρύσης Σάκαλη.


5.    "ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ"

Διοργανώθηκε από το ΣΩΜΑΤΕΊΟ στις ΚΑΡΥΈΣ η δίωρη τηλεοπτική εκπομπή "Το Αλάτι της Γης", με θέμα την μουσικοχορευτική παράδοση κυρίως των ΚΑΡΥΏΝ και χωριών της Βόρειας Λακωνίας,

Ως γνωστόν η εκπομπή "Το Αλάτι της Γης" προβάλλεται στον απανταχού Ελληνισμό από το τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ1 και έκανε γνωστό (διαφημίζοντας επί ~60') το ιστορικό χωριό των ΚΑΡΥΩΝ ως φιλόξενο τόπο σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τουριστικού προορισμού όλες τις εποχές του χρόνου.


6.     Η ΕΠΙΚΕΡΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΑΛΛΗ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ 

Προωθήθηκε η (εκπονηθείσα με ενέργειες του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ) οικονομοτεχνική μελέτη για την επικεράμωση του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και η (βάσει αυτής της μελέτης) επιλογή, παραγγελία και παράδοση στις ΚΑΡΥΈΣ του συνόλου των απαιτούμενων κεραμιδιών με δαπάνες του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, ως πρόδρομη κίνηση παρακίνησης των ομογενών και των απανταχού ΚΑΡΥΑΤΩΝ για λήψη πρωτοβουλιών κάλυψης του υπολοίπου κόστους του έργου της επικεράμωσης, κάτι που βρήκε θετική απήχηση με πρωτοβουλία του ομογενή Ευεργέτη ΤΑΚΗ ΣΚΙΟΥΡΗ.

Περαιτέρω, μέλη του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ αποφάσισαν ομόφωνα και την κάλυψη του κόστους των απαιτούμενων για την επικεράμωση υλικών, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ρητή αναφορά του αείμνηστου Ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΆ στο Κληροδότημά του για διάθεσή του και σε "σκοπούς θρησκευτικούς" ("....for religious purposes....") και αφετέρου την ανάγκη περιορισμού του κινδύνου περαιτέρω καταστροφής των θαυμάσιων αγιογραφιών του περικαλλή Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα. Στην περυσινή ετήσια Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε το απαιτούμενο ποσόν.


7.    Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Το Κοινοτικό Ρολόι που είχε σιωπήσει να χτυπά επί μεγάλο χρονικό διάστημα, επισκευάστηκε και επαναλειτουργεί με πρωτοβουλία του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ και απομένει η συντήρηση του περίβολου χώρου και η οριστική τοποθέτηση των φωτιστικών ανάδειξης του ιστορικού αυτού μνημείου, τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία.


8.    ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ "ΩΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ"

Των Πλατάνων του Μενελάου,

Του Δένδρου Άη Θανάση και 

Των Δένδρων Κάκκαρη,

κατόπιν πρωτοβουλίας της Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ "Οι Άγιοι Ανάργυροι" και σε συνέχεια έκθεσης των προσκεκλημένων καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία θα πρέπει να συμπληρωθεί με εξέταση και καταγραφή δεδομένων επί των οποίων μπορεί να στηριχθεί ο χαρακτηρισμός τους ως "Μνημείων της Φύσης".

Η εν λόγω δράση κρίθηκε σκόπιμο να ενεργοποιηθεί όταν η απόφαση του Πρωτοδικείου Σπάρτης είναι θετική για το ΣΩΜΑΤΕΊΟ.


9.     Η ΕΚΔΟΧΗ ΔΩΡΕΑΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΚΑΝΑΔΕΖΙΚΟΥ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ 

Σε συνέχεια πληροφοριών ότι η Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, σε συνεργασία με τους ομογενείς της περιοχής Τορόντο του Καναδά, έχει ανακοινώσει την πρόθεση να αποσταλούν από 200 δενδρύλλια Καναδέζικου σφένδαμου σε 200 ενδιαφερόμενους Δήμους της χώρας μας, επί τη ευκαιρία των 200 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821, το ΣΩΜΑΤΕΊΟ ενημέρωσε τον Δήμο Σπάρτης και ο Δήμος Σπάρτης ανταποκρίθηκε με υποβολή σχετικού αιτήματος και εφόσον η πρόθεση αυτή γίνει πράξη, οι Καρυές διεκδικούν δικαιωματικά ένα μέρος των δενδρυλλίων που ενδέχεται να παραλάβει ο Δήμος Σπάρτης.

Η τελευταία ενημέρωση είναι ότι ο Δήμος Σπάρτης και κατά επέκταση οι ΚΑΡΥΈΣ θα παραλάβουν τα αντίστοιχα δενδρύλλια το 2024.


10.    Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ 1 ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 

Αποτίοντας την δέουσα τιμή στη μνήμη του αείμνηστου Αντιπροέδρου του ΔΣ του  ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΡΑΚΌΠΟΥΛΟΥ, του αφιερώθηκε το Μονοπάτι 1 (Το Μονοπάτι του Χωριού) σε αναγνώριση της ανεκτίμητης ηθικής, επαγγελματικής και οικονομικής προσφοράς του. 


11.    ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΩΝ

Προωθήθηκε υλικό προβολής των ΚΑΡΥΏΝ σε:

* Συλλόγους/Σωματεία Φυσιολατρών και Πεζοπόρων,

* Μέσα κοινωνικής δικτύωσης,

* Ταξιδιωτικά Γραφεία και

* Μέσα Ενημέρωσης τοπικής και εθνικής εμβέλειας, 

καθώς και στο Τουριστικό Περίπτερο Σπάρτης, το οποίο εκθείασε την ποιότητα και αισθητική των ως άνω εκδόσεων.

Σειρά αναρτήσεων και προβολής βίντεο και φωτογραφιών έλαβαν μέρος από επισκέπτες Περιπατητικών Σωματείων, με ευμενή σχόλια για τις ΚΑΡΥΈΣ, αλλά και με διακριτικά σχόλια για το επίπεδο της εξυπηρέτησής τους στις τοπικές ταβέρνες. 

Δημοσιεύτηκαν άρθρα για τις ΚΑΡΥΈΣ στο κορυφαίο φυσιολατρικό περιοδικό "Ελληνικό Πανόραμα" και σε ιστοσελίδες με απήχηση στους ενδιαφερόμενους για ταξίδια και τουριστικούς προορισμούς. 

Η ιστοσελίδα του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, τέλος, εμπλουτίστηκε πρόσφατα με την καταχώρηση του ιστορικού περιεχομένου του ταξιδιωτικού οδηγού εις την Ελληνική και την Αγγλική γλώσσες και σύντομα θα εμπλουτιστεί και από σημαντικά αποσπάσματα του λευκώματος της μουσικοχορευτικής παράδοσης των ΚΑΡΥΏΝ.


12.    Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΌ ΚΑΡΥΩΝ 

Σε συνέχεια αιτημάτων του Προϊσταμένου διδασκάλου του Δημοτικού Σχολείου ΚΑΡΥΏΝ κ. Γιώργου Διαμαντούρου, το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ανταποκρίθηκε  

* με τη διάθεση Διαδραστικού Πίνακα για την εκπαίδευση των μαθητών με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και

* με την παροχή ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης χιλίων ευρώ (1.000€) σε κάθε μαθητή, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, ώστε να παραμείνει ανοιχτό το Σχολείο.

13,    Η ΔΩΡΕΑ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΡΥΑΤΗ ΙΑΤΡΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΒΟΥΚΙΔΗ 

Το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ αποδέχτηκε την ευγενική χειρονομία δωρεάς ενός σύγχρονου Απινιδωτή από τον διακεκριμένο Καρυάτη ιατρό κ. Θεόδωρο Βουκίδη για την παροχή επιτόπου άμεσης βοήθειας σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου. 

Το ΔΣ, αφού ευχαρίστησε για λογαριασμό όλου του χωριού τον αξιαγάπητο κ. Θεόδωρο Βουκίδη, μερίμνησε για την κατάλληλη θέση και προσβασιμότητα του Απινιδωτή στην Κεντρική Πλατεία του χωριού αφενός και αφετέρου για την παροχή εκπαίδευσης με πιστοποίηση 15 ενδιαφερομένων, σε συνεννόηση με όλους τους Φορείς των ΚΑΡΥΏΝ.


14.    ΤΟ ΛΕΎΚΩΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Πρόκειται για έργο ιστορικής σημασίας για τις ΚΑΡΥΈΣ, καρπός πενταετούς περίπου επιμελούς έρευνας των ηθών και των παραδόσεων του χωριού όπως αυτές περιγράφονται παραστατικά μέσα από συνεντεύξεις με τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες των ΚΑΡΥΏΝ που συμμετέχουν στη δημιουργία αυτού του Λευκώματος και όπως προκύπτουν από δεκάδες καταγεγραμμένες πηγές σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία που έχουν περισωθεί.

Με φροντισμένο φωτογραφικό, καλλιτεχνικό και συγγραφικό υλικό, και με κατάθεση των στίχων των τραγουδιών που ακούγονταν και ακούγονται ακόμη στις ΚΑΡΥΈΣ, το Λεύκωμα εκτείνεται σε 180 σελίδες και περιλαμβάνει σύγχρονο οπτικοακουστικό αρχείο υψηλής ποιότητος με 111 τραγούδια και με ντοκυμαντέρ 159' λεπτών, καθώς και το σήμα του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ στο εξώφυλλο, προβάλλοντας εσαεί τον αείμνηστο Ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ.

Στις 7 Αυγούστου 2022 ακολούθησε λαμπρή εκδήλωση από το ΣΩΜΑΤΕΊΟ στον εξαιρετικό χώρο του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή όλων των συντελεστών δημιουργίας του Λευκώματος, ενώπιον πλήθους κόσμου. Πέραν των συμπατριωτών, μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων εκτός ΚΑΡΥΏΝ εκδήλωσαν τον θαυμασμό τους για το δημιουργικό έργο του Λευκώματος και την εκδήλωση, συγχαίροντας τους συντελεστές και τη Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ για το ιστορικό επίτευγμα.

Για την συμμετοχή του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, στην παραγωγή του έργου έχει συμβατικά εξασφαλιστεί αφενός η χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων για ανάρτηση στην ιστοσελίδα caryatidestrails.com καθορισμένων αποσπασμάτων του λευκώματος και αφετέρου εξακόσια (600) τεύχη του λευκώματος, η πλειονότητα των οποίων μοιράστηκαν σε κάθε σπίτι του χωριού και τα υπόλοιπα προορίζονται για ειδικές περιπτώσεις αφιερωμάτων και δημοσίων σχέσεων, κατόπιν έγκρισης της εκάστοτε Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ.

15.    Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Με σοβαρές καθυστερήσεις, για διάφορους λόγους, το έργο του ειδικού φωτισμού των σημείων ενδιαφέροντος των ΚΑΡΥΏΝ, α)του Αγάλματος της Ελευθερίας, β)του Κοινοτικού Ρολογιού, γ)του χώρου των ΚΑΡΥΆΤΙΔΩΝ, δ)του Δημοτικού Σχολείου και ε)του Καμπαναριού της Αγίας Παρασκευής, έχουν γίνει δοκιμαστικές εγκαταστάσεις/εστιάσεις και παράλληλα αίτηση προς την ΔΕ ΚΑΡΥΏΝ για έγκριση τοποθέτησης των φωτιστικών.

Δημιουργήθηκε, προσφάτως, μια δυσάρεστη εξέλιξη με την δοκιμαστική εγκατάσταση στον χώρο των ΚΑΡΥΆΤΙΔΩΝ για την οποία θα επανέλθουμε στο τέλος της φετινής λογοδοσίας της Διοίκησης με αναφορά στην αθέμιτη και τοξική κριτική που ασκείται κατά της ηγεσίας του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ.

16.    Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 

Θεμελιώδης αποστολή, βασική επιδίωξη και κεντρικός στόχος του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ παραμένει η στήριξη των τοπικών παραγωγών προκειμένου να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους, όπως ήταν η έμμονη επιθυμία του Ευεργέτη και όπως ρητά και κατηγορηματικά προβλέπεται στους όρους του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΎΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΆ (...."It is the intent of the Grantor that the funds in this Trust be utilized in such manner as may encourage the young of said village to continue living there by enhancing the quality of life and the economic apportunities available"....). Αποδεδειγμένα η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ έχει επιδείξει εμπράκτως την εστίασή της σε αυτόν τον στόχο και στην υλοποίηση της επιθυμίας του αείμνηστου Ευεργέτη.

Βάσει αποφάσεων του προηγούμενου ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ για την στήριξη των τοπικών παραγωγών με πολύ συγκεκριμένη και δίκαιη διαδικασία (αλγοριθμική κατανομή) που προϋποθέτει τη λήψη πρωτοβουλιών από τους νέους κυρίως παραγωγούς, αρκετοί νέοι του χωριού υπέβαλαν, μέσω ειδικευμένων συμβούλων, αιτήματα κρατικής επιχορήγησης ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά αίτημα.

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ και λαμβάνοντας υπόψη την υπόθεση απόφασης του Πρωτοδικείου Σπάρτης και του κινδύνου δέσμευσης του ενεργητικού του ΚΑΤΑΠΊΣΤΕΥΜΑΤΟΣ, καταβλήθηκε, με παράκαμψη της διαδικασίας, το ποσό πληρωμής των προσκομισθέντων τιμολογίων των τοπικών παραγωγών για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που χρησιμοποίησαν προκειμένου να υποβάλουν την Αίτησή τους για κρατική χρηματοδότηση ύψους αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά αίτηση.

Ευελπιστούμε να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους όλοι οι τοπικοί παραγωγοί, δημιουργώντας 

* συνθήκες αισιοδοξίας για την απόφαση των νέων να παραμείνουν ασχολούμενοι παραγωγικά στον τόπο τους και 

* ευκαιρίες εισροής εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην περιοχή των ΚΑΡΥΏΝ για παραγωγικές επενδύσεις.

Η μόχλευση της οικονομικής συμμετοχής του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ για την συγκεκριμένη στήριξη των τοπικών παραγωγών θα έχει πολλαπλάσια ανταποδοτικά αποτελέσματα και πιθανότατα ευνοϊκά αποτελέσματα από τις αποδόσεις αυτών των επενδύσεων.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη κύκλος επαφών με τις νέες και τους νέους του χωριού για την δομημένη συζήτηση αιτημάτων τους.

Τέλος, το ΣΩΜΑΤΕΊΟ στάθηκε δίπλα σε κτηνοτρόφο του χωριού που υπέστη σοβαρή καταστροφή όταν  ανεμοστρόβιλος ξήλωσε και κατέστρεψε ολοσχερώς την σκεπή που στέγαζε τα ζώα του.


17,    Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ 

Το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, λαμβάνοντας υπόψη το ακραίο ενδεχόμενο αρνητικής για τις ΚΑΡΥΈΣ απόφασης του Πρωτοδικείου Σπάρτης, μερίμνησε προνοιακά να παραγγείλει επαρκή για τα επόμενα χρόνια ποσότητα συγκεκριμένων υλικών συντήρησης των μονοπατιών και συγκεκριμένων ποσοτήτων έντυπου υλικού προβολής των ΚΑΡΥΏΝ.

Έχει παρατηρηθεί ότι ένα σχετικά μικρό ποσοστό των πινακίδων σήμανσης των μονοπατιών που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον ήλιο, εμφανίζουν είτε σημάδια αστοχίας υλικού, είτε χρίζουν συντήρησης (πέρασμα με βερνίκι και βάψιμο λεκτικού). Ακολουθείται ετησίως η διαδικασία καταγραφής και η σχετική συντήρηση  αυτών, πέραν της απαιτούμενης συντήρησης των περιπατητικών διαδρομών καθεαυτών.

 

 18.    Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 

Με την αξιοθαύμαστη προσπάθεια των γυναικών του Σωματείου "Αγιοι Ανάργυροι" για την συγκέντρωση χρημάτων με την ευγενική χειρονομία πολλών δωρητών και κυρίως της οικογένειας ΚΩΣΤΑ & ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΌΓΙΩΡΓΑ, αποκαταστάθηκαν οι φθορές και οι ζημιές που είχε υποστεί ο Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων στην είσοδο των ΚΑΡΥΏΝ. 

Το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της Διοίκησης του Σωματείου "Άγιοι Ανάργυροι", ομόφωνα ενέκρινε την συμβολική συνδρομή στο έργο της αποκατάστασης του Ναού, με την ανάληψη πληρωμής του τιμολογίου μιας συγκεκριμένης επισκευαστικής εργασίας του Ναού, ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000€).


19.    Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ 

Παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκή σχέση ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς και τα σχετικά επιτόκια των Τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς αφενός και αφετέρου την διευκόλυνση των δοσοληψιών, το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, ενέκρινε ομόφωνα το κλείσιμο του λογαριασμού συναλλάγματος στην Τράπεζα Πειραιώς και την μεταφορά του στην Εθνική Τράπεζα και παράλληλα την μετατροπή ποσού 300.000$ ΗΠΑ σε ευρώ.

Σημειωτέον ότι η σχέση συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ δολαρίου ήταν ~1,20$ =1€ όταν το ενεργητικό του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΎΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΆ εκχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης στο ΣΩΜΑΤΕΊΟ, αυτή η πολύ ευνοϊκή εξέλιξη δικαίωσε την απόφαση της τότε Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ να διατηρήσει το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού σε δολλάρια ΗΠΑ. Το μέχρι στιγμής κέρδος από την συναλλαγματική διάφορα, καθώς και από τους τόκους των λογαριασμών σε δολλάρια ΗΠΑ, υπερβαίνει το ποσό των εκατό   χιλιάδων ευρώ (>100.000 €).

Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί στο ενεργητικό του Καταπιστεύματος και το ποσόν των 100.000 δολαρίων που κατέβαλε ο μπάρμπα Πάνος Κοψιαύτης  το καλοκαίρι του 2021 για τη ανόρυξη της νέας γεώτρησης στη θέση Καρβέλο, δείχνοντας έτσι, εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα η Διοίκηση του Σωματείου.

Παρακάτω φαίνονται όλες οι δαπάνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση της ιστορικής Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων του χωριού στις 22/10/2017, καθώς και το υπόλοιπο που υπάρχει στο ταμείο αυτή τη στιγμή. Τα ποσά είναι στρογγυλοποιημένα για την εύκολη ανάγνωση.

 

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΣΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 22/10/2017

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛ.

ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ

ΥΠΟΛΟΙΠΟ

Α

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

500.000

248.000

100.000

Π. Kοψιαύτη

252.000

Β

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

250.000

213.000

 

37.000

Γ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

200.000

8.600

 

192.000

Δ

ΑΔΔΙΑΘΕΤΑ

300.000

159.000

 

141.000

 

ΣΥΝΟΛΑ

1.250.000

628.600

100.000

622.000


Στην κατηγορία των υδάτινων πόρων έχει συμπεριληφθεί και το ποσόν των 60.000 € που

δεν έχει εκταμιευθεί αλλά θα εκταμιευθεί με το πέρας του έργου που είναι σε εξέλιξη

ΥΠΟΛΟΙΠΟ στο ταμείο σήμερα                    433.000 ΕΥΡΩ    και    405.500 $

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ (433+406/1,05)

Περίπου                                                             822.000 ΕΥΡΩ



ΕΠΙΠΛΕΟΝ (822.000-622.000) περίπου

200.000

ΕΥΡΩ

ΔΩΡΕΑ ΚΟΨΙΑΥΤΗ

100.000

 

ΤΟΚΟΙ

42.000

 

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

58.000

 

 20.    Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΥΩΝ 

Με εγκεκριμένη από το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ εισήγηση του μέλους του ΔΣ κ. Γιάννη Χάρακα, ξεκίνησε από το 2021 κύκλος επαφών και συζητήσεων με τον ΣΎΝΔΕΣΜΟ ΑΠΑΝΤΑΧΟΎ ΚΑΡΥΑΤΩΝ για την προσέγγιση των δύο σημαντικότερων Φορέων των ΚΑΡΥΏΝ, με στόχο την αγαστή συνεργασία μεταξύ τους αφενός και αφετέρου την εν συνεχεία και από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών για την διεύρυνση αυτής της συνεργασίας με όλους τους Φορείς των ΚΑΡΥΏΝ και την επίτευξη κλίματος ΕΝΟΤΗΤΑΣ & ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο χωριό μας.

Η πρωτοβουλία του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ απέτυχε, παρά το προσυμφωνημένο πλαίσιο προσέγγισης της συνεργασίας, γεγονός απογοητευτικό και αρνητικό για την συνέχιση της προσπάθειας.

Η επίτευξη της ΑΓΑΣΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ ΤΩΝ ΦΟΡΈΩΝ και της ΟΜΌΝΟΙΑΣ στις ΚΑΡΥΈΣ είναι κυρίαρχα και πρωτίστως θέμα πολιτισμένης και απόλυτα δημοκρατικής συμπεριφοράς.

Η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ παραμένει αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας και της ενότητας στις ΚΑΡΥΈΣ, έχοντας επιδείξει την δέουσα σοβαρότητα και αξιοπρέπεια στις σχέσεις της και έχοντας τιμήσει την αποστολή που ανέλαβε από τους κατοίκους των ΚΑΡΥΏΝ, υλοποιώντας προοδευτικά και σταθερά έναν έναν τους στόχους που έχει επωμισθεί.

 

21.    Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ είναι ανοιχτή σε προτάσεις και σε κάθε εποικοδομητική κριτική, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα των κατοίκων στο πλαίσιο βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους αφενός και αφετέρου στην δημιουργία ευκαιριών ώστε οι νέοι του χωριού να παραμείνουν στον τόπο τους, όπως αυτό επιθυμούσε ο αείμνηστος Ευεργέτης ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΚΕΡΧΟΥΛΑΣ.

Καλοδεχούμενη η κριτική όταν εκφράζεται με  επιχειρήματα. 

Η άσκηση κριτικής μέσω των ασύδοτων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή σε συζητήσεις καφενείου, είναι απόβλητη.

Η πάγια και σταθερή γραμμή της Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ είναι να μην επηρεάζεται από το φαινόμενο, προστατεύοντας έτσι την αξιοπρέπεια της και προκειμένου να μην μένει καμία σκιά, στον ετήσιο απολογισμό εφεξής θα γίνεται αναφορά σε κάθε τέτοιου είδους κριτική που υποπίπτει στην αντίληψή της.

Συγκεκριμένα:

1. Κριτική για την ποιότητα του νερού της Νέας Γεώτρησης:

Το νερό έχει ελεγχθεί από πιστοποιημένα χημικά εργαστήρια, τόσο από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ, όσο και από την ΔΕΥΑΣ και διακρίνεται σε όλους τους δείκτες για την κορυφαία του ποιότητα.

Τα αποτελέσματα της χημικής εξέτασης έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα των ΚΑΡΥΏΝ και η εν λόγω κριτική ασκείται εν γνώσει της άριστης ποιότητας του νερού.

Η εν λόγω κριτική είναι επομένως χυδαία, με εμφανή εμμονικό σκοπό να πλήξει την Διοίκηση στην κρίση των Καρυατών.

Εξετάζεται η περίπτωση να κληθεί από τη Δικαιοσύνη εκείνος που επιχειρεί να τρομοκρατήσει το κοινό για την δήθεν ακαταλληλότητα του νερού της Γεώτρησης για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να υποστεί τις συνέπειες του νόμου αν αυτοί δεν ευσταθούν.


2. Κριτική για την συμμετοχή στο ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ εκλεγμένων με συντριπτική πλειοψηφία ατόμων σχετικά προχωρημένης ηλικίας:

Η Διοίκηση παραδίδει αυτούς τους κυρίους στην κρίση των μελών του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ για ρατσιστική, αντιδημοκρατική και απολίτιστη συμπεριφορά.

Ας αναλογιστούν τα εν λόγω άτομα ότι έχουν ήδη κριθεί από τα μέλη του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, αποτυγχάνοντας κάθε φορά να εκλεγούν στο ΔΣ.

Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η σύνθεση των μελών του ΔΣ άλλαξε στις προηγούμενες αρχαιρεσίες του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ σε ποσοστό 57% (αντικαταστάθηκαν 4 από τα 7 μέλη του) με άτομα κύρους που έχουν την αποδοχή της κοινωνίας και παράλληλα συγκεντρώνουν συσσωρευμένη επιστημονική ή/και επαγγελματική γνώση και πείρα.

 

3, Κριτική για την δήθεν εμπόδιση τροποποίησης άρθρων του Καταστατικού:

Τα άρθρα του Καταστατικού, ΈΝΑ προς ΈΝΑ, εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα 170 ιδρυτικά μέλη στην Ιδρυτική Συνέλευση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ και αποτελούν πλέον το απαράβατο ΣΎΝΤΑΓΜΑ του, στο οποίο ασφαλώς προβλέπεται ρητά η δέουσα αυστηρή διαδικασία αλλαγής των άρθρων του Καταστατικού.

Να σημειωθεί ότι η αίτηση εγγραφής για μέλος του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ προϋποθέτει την ενυπόγραφα ανεπιφύλακτη αποδοχή των άρθρων του Καταστατικού. 

Το σε ισχύ Καταστατικό (Σύνταγμα) του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ δοκιμάστηκε στην πράξη και αποδείχτηκε λειτουργικό και ευέλικτο για όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως σήμερα. 

Αποδείχτηκε, παράλληλα, ότι τηρήθηκε ευλαβικά από τις Διοικήσεις και όλα τα πεπραγμένα των ΔΣ από ιδρύσεως του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία ή και ομόφωνα από τις Γενικές Συνελεύσεις !!

Πέραν τούτων, τηρήθηκε με ευλάβεια η διαδικασία αλλαγής άρθρων του Καταστατικού του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, κατόπιν αιτήματος αρκετών μελών του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, πλην όμως δεν συμπληρώθηκε το προβλεπόμενο από το Καταστατικό ποσοστό των μελών για να τεθεί προς έγκριση σε Γενική Συνέλευση.

Εάν ετίθετο προς έγκριση, η αλλαγή των άρθρων του Καταστατικού προϋποθέτει στη συνέχεια ενισχυμένη πλειοψηφία, όπως είναι και νομικά καθιερωμένο για  τέτοιου είδους καταστατικές αλλαγές. 

 

4. Κριτική για την δήθεν αδράνεια αναζήτησης χρηματοδότησης έργων και δράσεων του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ από κρατικά προγράμματα:

 Κριτική ολοσδιόλου αβάσιμη ! 

 Το Σωματείο συγκεκριμένα:

Έχει υποβάλει ολοκληρωμένες και εγκεκριμένες αρμοδίως μελέτες επικαιροποίησης του έργου περάτωσης του δικτύου αποχέτευσης των ΚΑΡΥΏΝ και του έργου Βιολογικού Καθαρισμού ή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000,00 ευρώ, πόσο μεγαλύτερο από το σύνολο των χρημάτων του Καταπιστεύματος ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ που εκχωρήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και  Σπάρτης στους δικαιούχους κατοίκους των ΚΑΡΥΏΝ, μέσω του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ. 

Ο Δήμος Σπάρτης ενέταξε τα παραπάνω στο "Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης", 9ο από τα 13 υποψήφια για κρατική χρηματοδότηση έργα του Δήμου και αναμένεται η έγκριση αυτής της χρηματοδότησης στους επόμενους, ευελπιστούμε, μήνες.

Έχει υποβάλει στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας το σύνολο των μελετών που υλοποιήθηκαν (στην πλειοψηφία τους άνευ κόστους) από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ, όπως,

α) για την διερεύνηση κατασκευής μικρού φράγματος στη θέση προς Μούσγα, 

β) για κατασκευή Νέας Δέσης στο Ρέμα της Μηλιάς, 

γ) για επιλογή υποψηφίων θέσεων για κατασκευή υδατοδεξαμενής,

δ) για κατασκευή αγωγού μεταφοράς του νερού του ρέματος από την Νέα Δέση αφενός προς την υφιστάμενη δεξαμενή άρδευσης ("Λίμνη") και αφετέρου σε υπό μελέτη κατασκευής υδατοδεξαμενή, συνολικής χωρητικότητας ~ 30.000 κ.μ. νερού,

ε) για διερεύνηση, με προκαταρκτικά δεδομένα, κατασκευής, στη θέση Τσακώνου Ρέμα, φράγματος της ως άνω υδατοδεξαμενής,

στ) για τα υδρολογικά δεδομένα της περιοχής του Ρέματος της Μηλιάς, με εστίαση στους κρίσιμους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου,

καθώς και άλλες μελέτες του παρελθόντος που έγιναν από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και την εταιρεία υδρολογικών μελετών ΡΟΪΚΌΣ.

 

Τα παραπάνω αποτελούν την βασική ύλη και διευκολύνουν τον μελετητή της Περιφέρειας κατά την σύνταξη της μελέτης των αναφερομένων έργων.

Δημοσιεύτηκε προσφάτως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Καρυάτη Μηχανικό κ. Γεώργιο Πουλοκέφαλο η προεκλογική απόφαση έγκρισης εκπόνησης μελέτης από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας για κατασκευή μικρής, ανοιχτού τύπου, υδατοδεξαμενής στη θέση Καμίνι, χωρητικότητας 6.000 κ.μ. νερού που θα χρησιμοποιείται για πυρόσβεση και άρδευση, καθώς και δικτύου άρδευσης καλλιεργειών.

Η απόφαση αυτή είναι ασύνδετη με τις μελέτες που υπέβαλε στην Περιφέρεια το ΣΩΜΑΤΕΊΟ. 

Να σημειωθεί ότι στα ως άνω υδρολογικά δεδομένα επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα κατά τους μήνες του καλοκαιριού του νερού του ρέματος της Μηλιάς δεν αρκεί να καλύψει την εξάτμιση του νερού μιας ανοιχτής υδατοδεξαμενής. 

Προφανώς η πυρόσβεση θα έχει προτεραιότητα, όπερ το δίκτυο άρδευσης δεν θα αρκεί για καλλιέργειες από Μάϊο - Σεπτέμβριο.

Έχει υποβάλει από διετίας περίπου στον Δήμο Σπάρτης μελέτη ανακατασκευής της Παιδικής Χαράς στον υπαίθριο χώρο της Αγίας Παρασκευής και αν χρειαστεί με συμμετοχή στο κόστος αυτής από το ΣΩΜΑΤΕΊΟ.

Έχει υποβάλει, από έτους και πλέον, προτάσεις στον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, σε σύσκεψη με συνεργάτες του στο γραφείο του στην Σπάρτη, αναφορικά με

α) την ασφαλτόστρωση τμήματος του δρόμου στον κάμπο, έργο το οποίο τελικά υλοποιήθηκε από παρέμβαση του Προέδρου της Δ.Ε. Καρυών κ. Γιώργου Ντεβέκου στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας,

β) την χρηματοδότηση (λόγω οικονομικής αδυναμίας της ΔΕΥΑΣ) και επιτάχυνσης του έργου κατασκευής του αγωγού μεταφοράς του νερού της Γεώτρησης Καρβέλο στην Κεντρική Δεξαμενή Ύδρευσης των ΚΑΡΥΏΝ, καθώς και της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων της ως άνω Γεώτρησης, τα οποία, μετά από αφόρητη γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα, βρίσκεται επιτέλους σε φάση περάτωσης και παραλαβής,

γ) την σύνδεση στο δίκτυο τηλεφωνικής γραμμής με οπτική ίνα από το οποίο έχουν για ανεξήγητους λόγους αποκλειστεί οι ΚΑΡΥΈΣ, αντιθέτως από τα όμορα χωριά,

δ) την εστίαση στην έγκριση χρηματοδότησης των έργων της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού (ΕΕΛ) των ΚΑΡΥΏΝ,

ε) την ανάβαση με σκαλοπάτια στον χώρο των ΚΑΡΥΆΤΙΔΩΝ από τον κεντρικό δρόμο του χωριού και

στ) την σε τακτά χρονικά διαστήματα γραπτή  ενημέρωση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ από τον Δήμο Σπάρτης για την πορεία εξέλιξης των παραπάνω αιτημάτων.

Έχει υποβάλει αρμοδίως στον Δήμο Σπάρτης, με κοινοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, αίτημα εξασφάλισης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδότησης για την συντήρηση και την διεύρυνση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών των ΚΑΡΥΏΝ βάσει έτοιμων εν πολλοίς μελετών και προσφορών που έχει το ΣΩΜΑΤΕΊΟ.

Η απορρόφηση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης είναι εφικτή μέσω του κρατικού προγράμματος ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ (4.000.000€) για την ανάπτυξη και συντήρηση μονοπατιών της Περιφέρειας.

Το αίτημα αναφέρεται συγκεκριμένα και αναλυτικά στις κάτωθι ενότητες:

* Την ετήσια συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών,

* Την αναβάθμιση του ως άνω δικτύου με επεκτάσεις, συνδέσεις με τα γειτονικά χωριά Βαρβίτσα και Βαμβακού, σηματοδοτήσεις και παρεμβάσεις (παρακάμψεις),

* Την τοποθέτηση δύο διαφημιστικών πινακίδων προβολής των μονοπατιών στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Σπάρτης, στα σημεία από και προς ΚΑΡΥΈΣ,

* Την ανανέωση, βάσει της αναβάθμισης του δικτύου, των τριών ενημερωτικών πινακίδων του δικτύου των πεζοπορικών και των ποδηλατικών διαδρομών, καθώς και του ενημερωτικού υλικού (χάρτης και ταξιδιωτικός οδηγός),

* Την κατασκευή σε κεντρικό σημείο σύγχρονου και καλαίσθητου περιπτέρου πληροφοριών (infokiosk),

* Την σε εκκρεμότητα πιστοποίηση του δικτύου των πεζοπορικών διαδρομών από αναγνωρισμένο διεθνή οργανισμό,

* Την προβολή και διαφήμιση του δικτύου CARYATIDES TRAILS μέσω όλων των τοπικών και εθνικής εμβέλειας μέσων ενημέρωσης, αλλά και στοχευμένα σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε κατάλληλα οργανωμένες εκδηλώσεις και

* Την ανάληψη συντήρησης τουλάχιστον σε μήκος 10 χιλιομέτρων του εγκαταλελειμμένου Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 το οποίο διέρχεται από τις ΚΑΡΥΈΣ.

 

Έχει καλύψει το συμβουλευτικό κόστος υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων τοπικών παραγωγών για κρατική χρηματοδότηση και αναμένεται η έγκριση των υποβληθέντων αιτήσεων η οποία μεταφράζεται σε περίπου ~ 40.000,00 ευρώ ανά στηριζόμενο από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ παραγωγό. 

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα σπουδαιότερα έργα που προβάλλουν τις ΚΑΡΥΈΣ και προκαλούν τα θαυμασμό όλων όσων περνούν από τον τόπο μας, έχουν την σφραγίδα της προσωπικής εργασίας και της συμμετοχής των κατοίκων, των ομογενών και λοιπών δωρητών και των αξιέπαινων Ευεργετών των ΚΑΡΥΏΝ και δεν θα υπήρχαν καν αν επικρατούσε η άποψη της μακράς αναμονής για την ενδεχόμενη εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης αυτών !!

 

5. Κριτική για δήθεν αποφυγή ενημέρωσης των ομογενών, των ετεροδημοτών και των κατοίκων την καλοκαιρινή περίοδο:

Υπενθυμίζουμε ότι είχε επί σειρά ετών καθιερωθεί από τους φορείς των ΚΑΡΥΏΝ η από κοινού συνοπτική ενημέρωση των ομογενών, ετεροδημοτών και κατοίκων, με εξαίρεση τον προ έτους σκόπιμο και ανεξήγητο αποκλεισμό πρόσκλησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ από τους συντονιστές της ενημερωτικής εκδήλωσης.

Χωρίς περαιτέρω σχόλια για το συμβάν, το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ είναι πρόθυμο και ανά πάσα στιγμή έτοιμο να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε τέτοια εκδήλωση όποτε αυτή προγραμματιστεί, τελεία και παύλα !!

Άλλωστε, προβλέπεται από το Καταστατικό του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ η λογοδοσία της Διοίκησης στους απανταχού Καρυάτες και για το λόγο αυτό δημοσιεύεται εγκαίρως στην ιστοσελίδα του χωριού πριν από την Ετήσια Γενική Συνέλευση, κατόπιν έγκρισης της Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, 

ο Ετήσιος Απολογισμός Δράσεων,

ο Ετήσιος Οικονομικός Απολογισμός και

το Πρόγραμμα Δράσεων με τον Προϋπολογισμό της επόμενης περιόδου, 

προκειμένου οι δικαιούχοι του Καταπιστεύματος ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ κάτοικοι των Καρυών, τα μέλη του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ και οι απανταχού Αραχωβίτες να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στην αυθεντική ενημέρωση για τα διαχρονικά πεπραγμένα των ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ.

 

6. Κριτική για το εγκεκριμένο από την Γενική Συνέλευση έργο αρχιτεκτονικού φωτισμού του χώρου των ΚΑΡΥΆΤΙΔΩΝ:

Το ακίνητο στο οποίο έχει ανεγερθεί το ομοίωμα των ΚΑΡΥΆΤΙΔΩΝ ανήκει στον Σύνδεσμο Απανταχού Καρυατών. 

Λόγω του σημαντικού κόστους των τιμολογίων ρεύματος για τον φωτισμό του χώρου, η Κοινότητα ΚΑΡΥΏΝ έχει από ετών αναλάβει την επιβάρυνση του ρεύματος!! Το κόστος αυτό θα μειωθεί κατακόρυφα με τα υπό εγκατάσταση φωτιστικά.

Το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ έχει υποβάλει αίτηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο για την έγκριση τοποθέτησης βάσει μελέτης αρχιτεκτονικού φωτισμού σε σημεία ενδιαφέροντος των ΚΑΡΥΏΝ, μεταξύ των οποίων και ο χώρος των ΚΑΡΥΆΤΙΔΩΝ.

Να σημειωθεί ότι ο μηχανικός που συνέταξε την ως άνω μελέτη εγκατάστασης των φωτιστικών σε επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος (Άγαλμα της Ελευθερίας, Κοινοτικό Ρολόι, Καρυάτιδες, Δημοτικό Σχολείο και Καμπαναριά Αγίας Παρασκευής) και εν συνεχεία αποτύπωσε τα σημεία εγκατάστασης των φωτιστικών και τις προδιαγραφές προμήθειας αυτών, προσκλήθηκε να επισκεφτεί το χωριό για τον συγκεκριμένο σκοπό κατόπιν πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών.

Στον χώρο των ΚΑΡΥΆΤΙΔΩΝ μέλη του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ με τον ηλεκτρολόγο του χωριού, εγκατέστησαν δοκιμαστικά τα φωτιστικά, ακολουθώντας τις οδηγίες του μελετητή και κάλεσαν σε συνέχεια τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών κ. Μιχάλη Ρέπουλη, που διέμενε στο χωριό, να γνωματεύσει για το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής εγκατάστασης πριν προβούν στην μόνιμη τοποθέτηση των φωτιστικών.

Ο κ. Ρέπουλης ανταποκρίθηκε με προθυμία, παρατήρησε με μέλη της Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ τον φωτισμό από διάφορα σημεία του δρόμου απέναντι των ΚΑΡΥΆΤΙΔΩΝ, έκανε τις παρατηρήσεις του και ακολούθησαν προσαρμογές εστίασης των φωτιστικών μέχρι που σχολίασε ευμενώς την όλη προσπάθεια επίτευξης του καλύτερου φωτισμού του χώρου.

Την επόμενη ημέρα ο κ. Ρέπουλης μετέβη στην Αθήνα και αφού ενημέρωσε σχετικά τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου έστειλε στο ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ αυστηρή καταγγελτική επιστολή για την διακοπή του σε εξέλιξη έργου με το εξής περιεχόμενο:


«Πρός το Δ. Σ του Σωματείου Διαχείρισης Καταπιστεύματος Κερχουλά

 

Κύριοι,

Εν σχέσει με το φωτισμό του μνημείου των Καρυάτιδων θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

   O χώρος του μνημείου εμβαδού 535  τμ. περίπου, ανήκει στο Σύνδεσμο των Απανταχού Κααρυατών τουλάχιστον από το έτος 1983 από δωρεά της οικογένειας Λεβέντη. Εκτοτε o Σύνδεσμος διενεργεί τακτικά πράξεις διαχείρισης όπως, συντήρηση του μνημείου από εξειδικευμένο  συντηρητή, κοπή των χόρτων, κλάδεμα των χαμηλών κλαδιών, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, συντήρηση του φωτισμού, συντήρηση ύδρευσης κλπ.

  Σημειωτέον ότι από πολλών ετών ο Σύνδεσμος καταβάλει το αναλογούν ΕΝΦΙΑ,  έχει δηλώσει το ακίνητο στο κτηματολόγιο και αναδείχθηκε  στην πρόσφατη προανάρτηση ως αποκλειστικός δικαιούχος.

  Το Δ.Σ. είχε απο καιρού κατά νου να προβεί να στη διόρθωση του  φωτισμού του μνημείου, ο οποίος κατά κοινή ομολογία είχε ανάγκη βελτίωσης και γι’ αυτό  είχε προσεγγίσει τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Γιάννη Κόνιαρη της εταιρίας LUUN.

     Το μέλος του Διοικητικού συμβουλίου μας Χάρης Κωνσταντόπουλος  σας είχε προωθήσει email  με αποδέκτες τους Παναγιώτη Καραχάλιο και Χρήστο Δρακόπουλο την 7-6-2020 και την 14-6-2020  που περιείχε προσφορές για σύνταξη προμελέτης και μελέτης εφαρμογής για τα κυριώτερα μνημεία των Καρυών και μεταξύ αυτών και το μνημείο των Καρυάτιδων. Εκτοτε ουδεμία επαφή είχε ο Χάρης Κωνσταντόπουλος αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέλος του Δ. Συμβουλίου του Συνδέσμου με τον κ. Κόνιαρη ή  με τους Π. Καραχάλιο και Π. Δρακόπουλο και φυσικά δεν εγνώριζαν οποιαδηποτε εξέλιξη της πρότασης του κ. Κόνιαρη.

   Αιφνιδίως την 22/6/23 και ενώ ο Πρόςδρος του Δ.Σ Μιχαήλ Ρέπουλης αναχωρούσε προς Αθήνα, ο  Ανδρέας Βουκίδης τον  ενημέρωσε, προς μεγάλη έκπληξη του, ότι έχουν επέλθει ωρισμένες αλλαγές στο φωτισμό του μνημείου των Καρυάτιδων και ότι επιπλέον γίνεται  δοκιμαστική εφαρμογή νέου φωτισμού του μνημείου εσωτερικά και εξωτερικά.  Σημειωτέον ότι το μνημείο ήταν ασφαλισμένο με λουκέτο ασφαλείας το οποίο είχε τοποθετηθεί από το Σύνδεσμο.

   Κατά την επιστροφή του  στις Καρυές την 30-6-2023, Πρόεδρος Μιχαήλ Ρέπουλης διαπιστώνει πράγματι οτι εντός του μνημείου έχουν γίνει μόνιμες εγκαταστάσεις φωτισμού με καλωδιώσεις που συνδέουν μεταξύ τους φωτιστικά σώματα τύπου «χελώνας», τα οποία είναι τοποθετημένα στους  μαρμάρινους τοίχους με διάτρηση τους. Επίσης εξωτερικά επί του εδάφους ήσαν διασκορπισμένοι προβολείς συνδεδεμένοι με καλωδίωση  οι οποίοι εφώτιζαν δοκιμαστικά το μνημείο από διάφορες θέσεις. Επιπλέον είχαν αφαιρεθεί ή καταργηθεί οι προηγούμενοι υπάρχοντες προβολείς.

 Επείδή έχουμε πληροφορηθεί ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις στο μνημείο έγιναν από τον ηλεκτρολόγο Παρασκευά Αρδάμη κατόπιν εντολών του Ανδρέα Βουκίδη ο οποίος προφανώς ενεργούσε με απόφαση του Δ.Σ. σας.

Επειδή οι επεμβάσεις αυτές ήσαν όχι μόνο  αυθαίρετες,  καθ΄όσον δεν είχαν τη συναίνεση του Δ.Σ.  του Συνδέσμου, αλλά και επιζήμιες για το μνημείο, αφού εβλάφθησαν  τμήματα αυτού και μάλιστα η μαρμάρινη επένδυση του με τη διανοιξη οπών. Επιπλέον  η εσωτερική εμφάνιση  του μνημείου κατέστη αποκρουστική στην όψη  με την τοποθέτηση  ευμεγέθων σωληνώσεων, καλωδίων και φωτιστικών σωμάτων τύπου «χελωνών".

   Επειδή οι ως άνω ενέργειες και πράξεις θεμελιώνουν  ενδεχομένως και δικαίωμα αποζημίωσης  του Συνδέσμου για όποια  και όση ζημία υπέστη.

 Κατόπιν όλων αυτών και εν ονόματι της καλής φήμης του χωριού και της αρξαμένης θερινής περιόδου σας ενημερώνουμε  για  τα εξής:

1.  Ο εσωτερικός φωτισμός του μνημείου θα παραμεινει και θα λειτουργεί προσωρινώς ως έχει με χρονοδιακόπτη και δόθηκε σχετική εντολή στον Παρασκευά Αρδάμη

 2. Αποστείλατε μας στο email του προέδρου Μιχαήλ Ρέπουλη τις κάθε είδους μελέτες που έχει εκπονήσει ο κ.Κόνιαρης για το μνημείο (προμελέτη, μελέτη εφαρμογής, σχέδια κλπ) προκειμένου να εξετασθούν από το Δ. Σ του Συνδέσμου μας, με το ενδεχόμενο να εφαρμοσθούν υπό προυποθέσεις, εν σχέσει και με τον περιβάλλοντα χώρο.

3. Αποσύρετε τον επιπλέον εξωτερικό εξοπλισμό (προβολείς, καλώδια κλπ).

4. Απέχετε από κάθε περαιτέρω επέμβαση στο μνημείο χωρίς τη ρητή συναίνεση του Συνδέσμου.

 

Για το Δ.Σ. Του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών

Ο πρόεδρος Μιχαήλ Ρέπουλης»

 

Πριν θέσουμε στην κρίση σας τον κ. Ρέπουλη και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου για το περιεχόμενο της παραπάνω επιστολής, θα πρέπει, εκφράζοντας δημοσίως συγγνώμη, να ομολογήσουμε την σοβαρή παράλειψη της Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ να έχει ενημερώσει εγγράφως, προσωπικά και θεσμικά, πολύ ενωρίτερα τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών κ. Ρέπουλη για την συγκεκριμένη εγκατάσταση στην ιδιοκτησία του Συνδέσμου.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, όμως, ο κ. Ρέπουλης ήταν ενήμερος και συμμετείχε με άλλα μέλη του Συνδέσμου στην Γενική Συνέλευση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ (στο οποίο είναι μέλη ο ίδιος και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου) κατά την έγκριση του τρέχοντος Προγράμματος Δράσης στο οποίο περιλαμβάνεται ο φωτισμός του χώρου των ΚΑΡΥΆΤΙΔΩΝ. 

 

7. Κριτική για δήθεν μειωμένο ενδιαφέρον στήριξης των τοπικών παραγωγών και των νέων του χωριού:

Η πρωτεύουσα αποστολή του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ είναι η στήριξη των τοπικών παραγωγών και η δημιουργία οικονομικών ευκαιριών προκειμένου οι νέοι του χωριού να παραμείνουν στον τόπο τους, όπως εμφατικά αναφέρεται στην διαθήκη του αείμνηστου Ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ.

Μια αναδρομή στα πεπραγμένα του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ όλων των ετών, από την ημέρα που εκχωρήθηκε το ενεργητικό του Καταπιστεύματος ΚΕΡΧΟΥΛΑ στο ΣΩΜΑΤΕΊΟ, αρκεί για να πειστεί και ο πλέον αρνητικός και κακόπιστος συγχωριανός μας ότι το σύνολο σχεδόν των δράσεων του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ εστιάζεται στην εξυπηρέτηση αυτής της πρωτεύουσας αποστολής. 

Η ανάπτυξη του δικτύου των σηματοδοτημένων μονοπατιών και η εξ αυτών συρροή χιλιάδων επισκεπτών με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου κατά ένα τουλάχιστον εξάμηνο, η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, η πολύπλευρη προβολή των ΚΑΡΥΏΝ, οι επεμβάσεις σε υποδομές του οικισμού και το σύνολο των συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των παραγωγών και των οικογενειών με παιδιά σχολικής ηλικίας, έχουν αποδεδειγμένα δημιουργήσει ευκαιρίες και συνθήκες προώθησης των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και της απασχόλησης, με προοπτική αύξησης αυτών των μεγεθών και του τουριστικού αποτυπώματος των ΚΑΡΥΩΝ.

Παράλληλα, οι νέοι του χωριού έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί και γνωρίζουν ότι η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ενθαρρύνει και περιμένει έγγραφες προτάσεις τους και αιτήματά τους για την επεξεργασία τους, την ωρίμανσή τους και την στήριξή τους μέσω κρατικής χρηματοδότησης ή απευθείας από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ βάσει του ισχύοντος αλγόριθμου ενίσχυσης των δικαιούχων. 

Απόδειξη τούτου είναι η άμεση ανταπόκριση του ΔΣ σε επενδυτική πρόταση που συζητήθηκε στην περσινή Γενική Συνέλευση και σε αιτήματα που τέθηκαν από νέα κυρία, αδιάφορα από το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνέχεια στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ήδη αναφέρθηκε η κάλυψη του συμβουλευτικού κόστους υποβολής αιτήσεων ενδιαφερομένων τοπικών παραγωγών για την εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης ύψους ~ 40.000,00 € ανά αιτούντα. 

Η στήριξη του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από τις αναμενόμενες επενδύσεις, συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και την προοπτική της παραμονής των νέων αυτών στον τόπο τους !!

 

8. Τέλος, κριτική για την ανάληψη της δαπάνης κατασκευής του αγωγού από τη Γεώτρηση στην Δεξαμενή Ύδρευσης των ΚΑΡΥΏΝ:

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει βάση σε αυτή την κριτική. Όντως η ΔΕΥΑΣ θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο και η Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ εξάντλησε όλα τα μέσα, ασκώντας αφόρητη πίεση προς κάθε κατεύθυνση, σε σειρά ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων με την ΔΕΥΑΣ, η πάγια θέση και δικαιολογία της οποίας ήταν η πλήρης οικονομική αδυναμία ανάληψης του έργου. 

Αναφέρθηκαν ήδη στο απολογισμό του έργου οι λόγοι που οδήγησαν στη ορθή απόφαση της Διοίκησης να μην τεθούν σε καθεστώς αναμονής και ατέρμονης καθυστέρησης οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου, σταθμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε για τις ΚΑΡΥΈΣ η διάρρηξη των σχέσεων με την ΔΕΥΑΣ. 

Παραμένει ανοιχτή η προειδοποίηση προς την ΔΕΥΑΣ ότι θα επανέλθουμε μόλις ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε λειτουργία το έργο για να διευθετηθεί μαζί της η απόσβεση της επένδυσης του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ με αντίστοιχη επί σειρά ετών μείωση των ετήσιων χρεώσεων προς τους κατοίκους των ΚΑΡΥΏΝ.

 

Β.   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2022 ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΤΗΣ

               ΠΕΡΙΌΔΟΥ 1ης ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2022 ΈΩΣ 9ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 

 

Β.1    ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022

 

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 2022

ΠΙΣΤΩΣΗ

Α/Α

ΑΙΤΙΟΛΟΙΓΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΝ ΣΕ €

ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΝ ΣΕ USD

1

Αδιάθετο χρηματικό ποσόν υπόλοιπο χρήσης 2021

20.580,95

1.228.309,00

2

Μετατροπή Δολαρίων

597.531,73

-629.031,87

3

Λοιπές εισπράξεις οικονομικού έτους 2022

238,00

1.122,38

 

ΣΥΝΟΛΟ

618.350,68

600.399,51

ΧΡΕΩΣΗ

Α/Α

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΝ ΣΕ €

ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΝ ΣΕ USD

1

Έξοδα που έγιναν το οικονομικό έτος 2022

234.093,81

368,80

2

Αδιάθετο χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρεται στο 2023

384.256,87

600.030,71

 

ΣΥΝΟΛΟ

618.350,68

600.399,51

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΕΣΟΔΩΝ 2022

Α/Α

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΟΣΟΝ ΣΕ €

 ΠΟΣΟΝ ΣΕ USD

1

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

20.580,95

1.228.309,00

 

ΑΡ. ΛΟΓ. ΕΤΕ: 468/616774-85

 

8.177,92

 

ΑΡ. ΛΟΓ. ΕΤΕ: 50011644130

 

500.935,71

 

ΑΡ.ΛΟΓ.  ΕΤΕ:   468/616832-93

 

100.008,92

 

ΑΡ. ΛΟΓ. ΕΤΕ:468/00882261

17.438,34

 

 

ΑΡ.ΛΟΓ.  ΕΤΕ:   468/00987-30

88,00

 

 

ΑΡ. ΛΟΓ ΠΕΙΡ: 5511-095220-064

 

619.185,57

 

ΑΡ. ΛΟΓ. ΑΛΦΑ 520015009000010

 

0,88

 

ΜΕΤΡΗΤΑ

3.054,61

 

 

 

 

 

2

ΕΣΟΔΑ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

597.769,73

-627.909,49

 

ΕΣΟΔΑ ΑΠΌ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕΛΩΝ

238,00

 

 

 ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

597.531,73

-629.031,87

 

ΕΣΟΔΑ ΤΟΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

 

1.122,38

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

618.350,68

600.399,51

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΕΞΟΔΩΝ 2022

Α/Α

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΟΣΟΝ ΣΕ €

 ΠΟΣΟΝ ΣΕ USD

 

ΕΞΟΔΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΤΗ

 

 

1

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

110.640,87

 

2

ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΤΗ

123.452,94

 

3

ΕΞΟΔΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (μεταφορά από Τράπεζα Πειραιώς στην Εθνική)

 

368,80

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

234.093,81

368,80

 

 

Β.2  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1-10-2022 ΜΕΧΡΙ 9-10-2023

 

Το ενεργητικό του Σωματείου την 1/10/2022 ανήρχετο στα ποσά των 700.025,33 δολαρίων ΗΠΑ και 291336,63 Ευρώ.

Έσοδα περιόδου: 12.480,90 δολάρια ΗΠΑ από τόκους και 64 Ευρώ από εισφορές μελών.

Δαπάνες περιόδου: 92.637 Ευρώ που αναλύονται ως εξής:

 

ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ € ΑΠΌ 1/10/2022 ΜΕΧΡΙ 9-10-2023

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΦΠΑ 24 %

1

ΥΛΙΚΑ ΕΠΙΚΕΡΑΜΩΣΗΣ Ι. Ν. ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ

29.983

2

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

8.012

3

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΒΥΤΙΩΝ ΣΑΚΑΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 3ου ΒΥΤΙΟΥ

2.808

3

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΥΟΣ

4.741

4

ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

4.092

5

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ

377

6

ΕΚΤΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΛΟΓΩ ΘΕΟΜΗΝΕΙΑΣ

2.000

7

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΡΒΕΛΟ

39.679

8

ΜΙΚΡΟΕΞΟΔΑ (ΕΙΔΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Φ/Α ΚΛΠ

375

9

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

570

 

ΣΥΝΟΛΟ

92.637

 

 Γ.      ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 

            1-10-2022  ΜΕΧΡΙ 9-10-2023

 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ

 

Προς την  Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών του Σωματείου Διαχείρισης Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά

Της 22/10/2023


Οι υπογράφοντες        Α. Νικόλαος Κοψιαύτης

                                       Β. Βασίλειος Βουκίδης

                                       Γ.  Παρασκευάς Κολατζιανός

                       

Εκλεγέντες μέλη της Εξελεγκτικής  Επιτροπής για τον έλεγχο του οικονομικού απολογισμού των ΕΣΟΔΩΝ –  ΕΞΟΔΩΝ του Σωματείου Διαχείρισης Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά

προβήκαμε στον έλεγχο των δικαιολογητικών εισπράξεων και πληρωμών της οικονομικής χρήσης από 1-10-2022 μέχρι 9/10/2023.

 

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι :

 

  1. Τα έξοδα για την συγκεκριμένη περίοδο ανήλθαν στο ποσό των 92.636,71 Ευρω.(9.434,03 από 1/10/22 μέχρι 31/12/22 + 83.202,68 από 1/1/23 μέχρι 9/10/23)

 

  1. Τα έσοδα για την ιδία περίοδο ανήλθαν στο ποσό των 12.480,90 δολαρίων ΗΠΑ από τόκους  και  64  Ευρώ από τις εισφορές των μελών.

 

  1. Διαπιστώθηκε ότι το υπόλοιπο των λογαριασμών που τηρεί το σωματείο διαχείρισης καταπιστεύματος παναγιώτη κερχουλά  στις  Τράπεζες Εθνική, και ΑΛΦΑ την 9η Οκτωβρίου 2023, ήταν 405.505,79 δολάρια ΗΠΑ (405.504,91 στην Εθνική + 0,88 € στην ΑΛΦΑ) και 493.081,46 ευρώ, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα των τραπεζών τα οποία επιδείχθηκαν από τον ταμία κ. Βασίλη Βαγενά.

 

  1. Κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών η Εξελεγκτική Επιτροπή διαπίστωσε εφαρμογή των προβλεπομένων από τον νόμο και το καταστατικό του σωματείου διατάξεων.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω στοιχείων εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι δαπάνες έγιναν με υπευθυνότητα και σύνεση από το Διοικητικό Συμβούλιο και προτείνουμε την έγκριση των υποβαλλομένων στην Γενική Συνέλευση οικονομικού απολογισμού για την οικονομική χρήση από 1ης Οκτωβρίου 2022 έως 9ης Οκτωβρίου 2023.

 

 

Η ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

 

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             ΤΑ ΜΕΛΗ            

 

 

 

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΨΙΑΥΤΗΣ                                                     ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΟΥΚΙΔΗΣ

 

                                                                                             

                                                                                            

                                                                                               ` ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΛΑΤΖΙΑΝΟΣ

 

 

Δ.   ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023
       ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2024

 

1. ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

* Απρόβλεπτες δαπάνες για το Έργο Ένταξη γεώτρησης "Καρβέλο"
   στο δίκτυο ύδρευσης των Καρυών,                                                            30.000 €

* Στήριξη των τοπικών παραγωγών και εξέταση αιτημάτων τους,              40.000 €

* Οικονομική στήριξη μαθητών Δημοτικού Σχολείου Καρυών,                  10.000 €

* Προώθηση έναρξης έργου ΕΕΛ Καρυών,                                                  5.000 

* Εξασφάλιση αδειών κατασκευής Νέας Δέσης στο Ρέμα της Μηλιάς,      50.000 €

* Συνέχιση μελετών για Υδατοδεξαμενή χωρητικότητας ~30.000 κ.μ.,      20.000 €

* Ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού φωτισμού σημείων ενδιαφέροντος και,
    διαμόρφωση του χώρου στο ρολόι,                                                         10.000 €

* Συντήρηση Μονοπατιών,                                                                           5.000 €

*  Επισκευή της στέγης στο παλιό τυροκομείο, τιμής ένεκεν
    στον μεγάλο ευεργέτη των Καρυών,  Παναγιώτη Κερχουλά,                  15.000 €

*  Προώθηση υλικού προβολής των Καρυών,                                                5.000 €

*  Δημιουργία Δασικού Συνεταιρισμού Καρυών (Σχέδιο Σκυλακάκη)         20.000 €

Το ΣΩΜΑΤΕΊΟ παρακολουθεί στενά τις πολύ πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επιδοτήσεις Δασικών Συνεταιρισμών στο πλαίσιο "πιστοποιημένης απόληψης υπερβάλλουσας βιομάζας" των δασών της χώρας μας. 

Προκειμένου να καλυφθεί η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων νέων του χωριού στην ίδρυση αντίστοιχου Δασικού Συνεταιρισμού προς αξιοποίηση των ευκαιριών που αναμένονται στην περιοχή του Πάρνωνα, αλλά και τυχόν πρόσθετες απαιτήσεις του Υπουργείου, είναι ζωτικής σημασίας η λήψη πρόνοιας εγκεκριμένου από τη Γενική Συνέλευση προϋπολογισμού της τάξεως των 20.000,00€.

 

 

 

 

2. ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ                20.000 €

    (Για μελέτες – μικροέξοδα των παρακάτω δράσεων )                             

* Φωτοβολταϊκό πάρκο έως ένα μεγαβάτ (1MW),

* Υδατοδεξαμενή χωρητικότητας ~30.000 κ.μ.,

* Κλειστό κύκλωμα ποτίσματος των κήπων του οικισμού,

* Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Βρύσης Σάκαλη,

* Περαιτέρω αξιοποίηση της Βρύσης Σάκαλη,

* Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Άη Γιάννη,

* Χαρακτηρισμός "Μνημείων της Φύσης" των Καρυών,

* Ανάπτυξη και καθιέρωση δεσμευτικού πλαισίου φιλικής εξυπηρέτησης των επισκεπτών μας,

* Σχεδιασμός εκδηλώσεων εμβέλειας

_ Γαστρονομικές,

_ "Καρυάτεια",

_ Γιορτή κάστανου,

_ Αποκριών.......,

* Εξασφάλιση χορηγίας προβολής των Καρυών,

* Επανασύνδεση με αδελφότητες ΚΑΡΥΑΤΩΝ σε

_ Πολιτείες ΗΠΑ, 

_ Καναδά και

_ Αυστραλία,

* Αξιοποίηση τυχόν επιχορηγούμενων προγραμμάτων ανάπτυξης, 

* Θεματικό πάρκο με αξιοποίηση του συγκροτήματος των αλωνιών,

* Διερεύνηση συνεργασίας με ΑΧΕΠΑ ή άλλους φορείς για την αξιοποίηση πτέρυγας του Δημοτικού Σχολείου Καρυών με στόχο την  φιλοξενία τέκνων της ομογένειας όλες τις εποχές του χρόνου.

 

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ           230.000 €

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ (περίπου 5%)                                                        10.000€

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ                                                                    240.000 €

 


No comments:

Post a Comment

;